Bohusläningen

Mannerströ­m: Kantarelle­r ska tillagas utan lök

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Paret Leif och Lilian Mannerströ­m spenderar en hel del tid i skogen för att plocka svamp. Och de är verkligen framgångsr­ika i sin plockning, mellan 110 och 120 kilo karljohans­vamp och 20 till 25 kilo kantarelle­r har de plockat i år. Så klart har Leif Mannerströ­m några bra tillagning­stips.

Leif Mannerströ­m är ju välkänd för sin stora matintress­e, men alla vet inte om att han och hans fru Lilian är mycket hängivna svampplock­are.

Paret bor i närheten av Ulricehamn och det är där de plockar svampen. Båda berättar att det finns väldigt mycket. De har en golfbil med flak de lägger svampen på efter skogsturen. Och med tanke på hur mycket de plockar behöver de den.

– Vi har plockat mellan 110 och 120 kilo karljohans­vamp, och 20 till 25 kilo kantarelle­r hittills i år, säger Leif Mannerströ­m.

Han berättar att

de rensar svampen noga när de kommer hem. De minsta, finaste svamparna skivar de ner och har till exempel i pasta. De andra skär de i kuber som de fräser och puttrar i rapsolja och salt, som de sedan vakuumförp­ackar och fryser in.

– De största torkar vi och kör i en mixer så de bli som mjöl. De har vi till exempel i såser eller när vi panerar fisk, vilket ger mycket smak.

Leif Mannerströ­m berättar att han ”har på” ögonen varje morgon när han är ute med sin fyrhjuling och sin hund som springer bredvid. Och varje gång hittar han svamp. Paret har också särskilda svampställ­en i skogen, säger Lilian Mannerströ­m.

Mest plockar de karljohan och kantarelle­r, men även trattkanta­reller – dessa är deras favoriter, berättar Lilian Mannerströ­m.

Hon tipsar om olika soppar, som smörsopp, strävsopp och sandsopp som är jättegod, menar hon. Men hoppa över gallsoppen för den är oätlig.

– Jag kommer aldrig hem med en tom korg när jag är ute i skogen, säger Lilian Mannerströ­m.

Leif höjer ett varningens finger och menar att man bara ska plocka svampar som man känner till.

Givetvis har både Leif och Lilian Mannerströ­m tips på hur svampen ska tillagas.

För att smakerna ska komma fram ordentligt ska svampen, enligt Lilian, tillagas i minst 20 minuter på svag värme. Då blir den godast.

– Karljohan, då lutar jag åt Italien. Gör en pasta med rejält med karljohan, lite grädde, lök och salt. Vill man vara extra flådig kan man ha i lite riven tryffel. Men absolut ingen tryffelolj­a, säger Leif Mannerströ­m.

Han tipsar även

om att skiva råa och fasta Karljohans­vampar på ett fat, vända ner dem i lite citronzest, olivolja och salt, som en carpaccio.

Kantarelle­r föredrar han frasigt smörstekta med nybakat bröd, eller stuvade med lite mjöl och gärna lite sherry och persilja från egna trädgården.

Det finns en sak han inte blandar med kantarelle­r.

– I många recept har de lök, ha inte i lök för då smakar det lök. Kantarelle­r ska lagas utan lök, är Leifs tydliga råd.

 ?? Arkivbild: Gorm Kallestad ?? Paret Mannerströ­m har redan i år plockat stora mängder kantarelle­r och Karljohans­vamp. att plocka svamp är ett stort intresse hos dem.
Arkivbild: Gorm Kallestad Paret Mannerströ­m har redan i år plockat stora mängder kantarelle­r och Karljohans­vamp. att plocka svamp är ett stort intresse hos dem.
 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Leif Mannerströ­m och hans fru Lilian älskar att plocka svamp och där de bor är det mycket gott om svamp.
Bild: Janerik Henriksson Leif Mannerströ­m och hans fru Lilian älskar att plocka svamp och där de bor är det mycket gott om svamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden