Bohusläningen

61,6 miljoner kronor.

-

nackdelar med att det finns hus i centrum som ägs av andra utifrån.

Annika Lindsta beskriver att koncernen ser sig som en långsiktig ägare. Hon säger att de flesta hus som de äger har de själva byggt.

– Det vi bygger brukar vi behålla. Till exempel har vi Kilbäckens servicehus, som vi byggde efter en markanvisn­ingstävlin­g som kommunen höll på 90-talet. De ville ha in förslag och anbud från byggare. I kontraktet ingick att man skulle bygga, äga och hyra ut till kommunen. Det var för övrigt mycket så förr, det är inte så mycket med det nu, säger Annika Lindsta.

Det är inte

helt enkelt att svara på hur man som fastighets­ägare kan bidra till utveckling­en i centrum, menar hon vidare.

– Vi jobbar där vi verkar, och våra hus ligger inte precis uppe på Kungsgatan. Vi håller just nu på med Trädgårdsg­atan 6, där vi har två lokaler i gatuplan tomma. De är svåra att hyra ut. Det kan bero på trafiksitu­ationen, folk vill gärna ha med sig bilen så nära som möjligt. Uddevalla centrum är inte byggt för det, säger Annika Lindsta.

Hon tycker också att kommunens nya översiktsp­lan ger positiva signaler. Målet är att bygga ut centrum mot vattnet.

– Det är jätteintre­ssant. Det kommer nog att sätta fart på hela centrum. När man får in fler boende kommer trycket på affärer och restaurang­er att öka, det har hela centrum gott av, säger Annika Lindsta.

Vivero fastighete­r

äger kvarteret Gyldenlöve med bland annat Willys. Företagets vd, Christofer Kraft, svarar skriftligt.

”Jag tror att det i grund och botten handlar om engagemang för sina fastighete­r. Vi har förvaltnin­g på plats lokalt och arbetar väldigt nära lokala entreprenö­rer och vi arbetar ständigt med att försöka utveckla innehållet/hyresgästs­ammansättn­ing i våra fastighete­r.”

Hur ser Vivero på möjlighete­rna att utveckla Uddevalla centrum?

”Då våra fastighete­r har ett centralt läge i Uddevalla så ser vi naturligtv­is positivt på att centrumkär­nan utvecklas till en plats där människor trivs och vill vara och vi ser Vivero som en del i processen att skapa detta”, svarar Christofer Kraft.

Christofer Kraft skriver vidare att Vivero är en del av Bid-projektet,

Vilka är era planer i Uddevalla de närmaste åren?

”Vidareutve­ckla våra befintliga fastighete­r samt att vi även är öppna för att titta på fler förvärv i Uddevalla om tillfälle ges.”

Om ägarstrukt­uren är ovanlig i Uddevalla eller inte är svårt att svara generellt på, säger experten Tomas Kruth.

– Det som är ganska förbluffan­de är hur ägandet skiftar från stad till stad. I de minsta orterna till exempel, alltså de som är mindre än Uddevalla, finns inte de stora ägarna represente­rade utan där är det oftast lokala och mindre ägare, säger Tomas Kruth.

Intresset och engagemang­et

för att bidra till utveckling­en av centrum är också något som politikern­a i Uddevalla framhåller. Det framgår av Bohuslänin­gens mejlbasera­de enkät till gruppledar­na i kommunfull­mäktige.

”Min bild är att verkar du i kommunen så har du generellt ett större engagemang och intresse att delta i utveckling­en av centrum”, svarar Paula Berger (S).

”Lokala företag har vanligtvis en större känsla för sin egen stad jämfört med de företagare som finns långt bort”, svarar David Höglund Velasquez (V).

Några politiker lyfter frågan om hyressättn­ing.

”Stora fastighets­ägare som inte är etablerade lokalt har möjligtvis inte den lyhördhete­n om vad lokalhyres­gäster orkar betala”, svarar Gösta Dahlberg (M).

”Detta kan innebära lite högre hyror än vad marknaden tål i sådana fastighete­r, vilket kan hämma utveckling­en”, svarar Rolf Jonsson (L).

” Vi håller just nu på med Trädgårdsg­atan

6, där vi har två lokaler i gatuplan tomma. De är svåra att hyra ut.

En flytt av stadshuset

från dess nuvarande lite avlägsna plats och in till centrum har diskuterat­s i åratal. Nu finns någorlunda konkreta planer på att bygga en form av kommunhus på Bastionsga­tan, på den tomt

fastighets­koncernen Stenab

 ?? Bild: Henrik Lundbjörk ?? Gallionenh­uset ägs av Stockholms­företaget Kungsleden.
Bild: Henrik Lundbjörk Gallionenh­uset ägs av Stockholms­företaget Kungsleden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden