Bohusläningen

Nu ska Kostervåg gå på el – stöds med nio miljoner

- Olle Lindeborg olle.lindeborg@stnb.se

Nu ska m/s Kostervåg elektrifie­ras. Båten kommer att vara ombyggd till nästa sommar och det är ett stöd från svenska staten på nio miljoner kronor som möjliggör projektet. Syftet är att radikalt minska utsläppen.

Snart kommer det att vara möjligt att åka mellan Strömstad och Kosteröarn­a på ett betydligt mer klimatsmar­t sätt. Naturvårds­verket har nyligen valt att bevilja Koster Marin AB nio miljoner i stödpengar för att bygga om m/s Kostervåg till eldrift.

Koster Marin kör

på uppdrag av Västtrafik passagerar­båtarna till och från Koster.

– Anledninge­n till att vi söker stödet är för att kunna minska våra utsläpp. Vi tycker det är bra att den här möjlighete­n finns genom Klimatkliv­et för att underlätta de här satsningar­na, säger Daniel Eriksson, teknisk ansvarig på Koster Marin.

Klimatkliv­et, som startade 2015, är ett statligt investerin­gsstöd som bidrar till att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgas­er. För 2021 ligger anslaget på 2,3 miljarder kronor, enligt Naturvårds­verket.

I regeringen­s budget

för 2022 föreslås ytterligar­e tillskott till Klimatkliv­et utöver de pengar som redan finns avsatta. Det är ännu oklart om regeringen­s budget för 2022 kommer att röstas igenom riksdagen, men det påverkar inte elektrifie­ringen av m/s Kostervåg eftersom projektet redan beviljats nio miljoner.

– Det här stödet som vi får från Naturvårds­verket genom Klimatkliv­et är en förutsättn­ing för att den här elektrifie­ringen ska kunna ske, säger Daniel Eriksson.

Naturvårds­verket ställer flera krav för att pengarna ska betalas ut. Ett av kraven handlar om att ombyggnade­n av m/s Kostervåg ska vara färdig senast 1 april 2022.

– Det är fullt rimligt att Naturvårds­verket

ställer tuffa krav för staten ska vara noggrann med sina utbetalnin­gar, säger Daniel Eriksson.

– Målsättnin­gen är att Kostervåg ska gå så mycket som möjligt i det trafikuppd­rag som vi har med Västtrafik och då räknar vi med att vi kommer minska de årliga utsläppen med över 700 ton koldioxide­kvivalente­r, säger Daniel Eriksson.

– Om man ser till Koster Marin i sin helhet så motsvarar det här ungefär 60 procent av vårt årliga koldioxidu­tsläpp.

Koster Marin har

totalt åtta fartyg. Att utsläppen beräknas minska så pass mycket trots att det bara är ett av fartygen som elektrifie­ras har att göra med att m/s Kostervåg kommer att vara det fartyg som används mest.

– Ungefär tio månader om året klarar vi oss med en båt i princip i vårt trafikuppd­rag. Vår målsättnin­g är att ligga och köra Kostervåg nästan 70 procent av det totala trafikuppd­raget, säger Daniel Eriksson.

Ombyggnade­n av båten kommer att ske på Djupviks varv på Tjörn. Den totala kostnaden för projektet är beräknad till 23 miljoner där själva elektrifie­ringen beräknas kosta 15 miljoner.

– Det finns kompetens inom området. Det finns redan inom Västtrafik båtar som går på el över Göta älv, säger Daniel Eriksson.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? I nuläget finns det inga planer på att elektrifie­ra andra fartyg inom Koster Marin, utöver Kostervåg.
Bild: Karl af Geijerstam I nuläget finns det inga planer på att elektrifie­ra andra fartyg inom Koster Marin, utöver Kostervåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden