Bohusläningen

Susanne Lanefelt aktiverar fortfarand­e sin kropp varje dag

I 56 år har Susanne Lanefelt lett sina peppiga pass för motionärer. På 1980-talet förknippad­es hon med gympingmod­et, men för Susanne har det alltid handlat om att inspirera för bättre hälsa.

- Malin Eijde/tt

På 1980-talet blev hon Susanne Lanefelt med hela svenska folket. Man tittade på gymping i SVT vare sig man själv studsade med eller inte – det blev helt enkelt ett folknöje att se Susanne och hennes glada gäng ta ut svängarna till noggrant utvalda poplåtar. Samtidigt blev det på modet med åtsittande träningskl­äder i pastellfär­ger, gärna matchade med pannband och fräsch solbränna.

– Det var ju på bästa sändningst­id dessutom, halv åtta på kvällen! säger Susanne.

Många trodde kanske

att hon var en ny förmåga då. Men Susanne Lanefelt hade alltid levt ett aktivt liv, och när Jane Fonda startade en gympingtre­nd i USA inspirerad­es Susanne till att börja med ett liknande koncept i Sverige.

När en tv-producent på

SVT ”upptäckte” henne var hon redan en rutinerad räv. Susanne skulle fylla 38, var lyckligt gift med sin ungdomskär­lek Claes och mamma till två barn. Hon hade lett träningspa­ss i sina föräldrars hus på Lidingö sedan hon var 22 år gammal, och det var där som producente­n fick upp ögonen för henne.

Det blev några

år på 1980-talet för Susanne som trendsätta­nde gympadrott­ning och tv-kändis. Men hon har aldrig slutat leda pass. Tvärtom är hon inne på sitt 56:e år som gympaledar­e, numera på Sturebadet i Stockholm. Hon är sig lik och det är även hennes pass, där hon peppar och uppmanar deltagarna att tänka på ”magpaketet” och lyfta upp ”gladpunkte­n” i bröstet. Det som har tillkommit sedan hon tävlade i TV4:S ”Let’s dance” 2008 är just dansen.

– Vi vet ju allt det här med att det är så bra att träna och röra på sig och aktivera kroppen, och att vi blir friskare och gladare och starkare. Men av dansen blir man dessutom smartare. Så all träning är bra, men dansen är ”top of the pop”.

Hur håller du formen år efter år?

– Jag aktiverar min kropp varje dag. Ibland har jag mer tid, ibland mindre, men jag gör det med ett program, varenda dag.

Susanne har dessutom tre hundar som ger henne dagliga entimmespr­omenader. Med ryggen rak och spänst i stegen blir det fantastisk motion, försäkrar hon.

– Så aktivera kroppen varje dag, gör det i glädje, med ett leende på läpparna. Tanka kroppen med bra bränsle, det du äter ska du känna att du mår bra av. Samt ta alla chanser till dans – svara bara ja. Sätt på musik och dansa runt!

Hon är noga med att sköta sin kropp och även hennes fritidsnöj­en kretsar mycket kring aktivitete­r: golf, tennis och padel. Det förhindrar inte skador och sjukdomar – för några år sedan opererades hon för bröstcance­r. Men råkar man ut för något är den fysiska aktivitete­n och träningen en hjälp, menar hon.

– Då blir kroppen friskare, starkare och gladare och klarar bättre av det som man eventuellt kan råka ut för.

Man kan tro

att hon inte gör något annat än tränar men Susanne Lanefelt har fler intressen. Hon umgås ofta och gärna med barnbarnen, hämtar dem i skolan, fixar middag och ser det som en ynnest att kunna avlasta föräldrarn­a.

Vid 70 återupptog hon också barndomens pianolekti­oner. Hon är medveten om vikten av att öva regelbunde­t för att utvecklas och ser till att spela lite varje dag.

– Jag lär mig gärna styckena utantill, för det är bra aktivitet för hjärnan, säger hon och berättar att hon just har lärt sig ”Twilight time” av The Platters.

– Jag vill spela sådant som jag kan sitta och nynna till, det som jag känner igen. Du vet, ”Fly me to the moon”, sådant tycker jag om.

På gympapasse­n däremot

blir det en blandning av gammal och ny popmusik, Abba och rock’n’roll. Hon lyssnar mycket på musik och är ständigt på jakt efter ny musikalisk inspiratio­n till sina pass.

Förebilden och källan till hennes glada energi och lust till nya saker är fortfarand­e hennes mamma.

– Lust föder lust och mamma var nyfiken. Hon tyckte om att lära sig nytt och var en riktig ja-sägare. Hon sa att det inte handlar om att leva längst, det handlar om att leva bäst. Och det gjorde hon.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? ”Tanka kroppen med bra bränsle, det du äter ska du känna att du mår bra av”, säger Susanne Lanefelt.
Bild: Claudio Bresciani/tt ”Tanka kroppen med bra bränsle, det du äter ska du känna att du mår bra av”, säger Susanne Lanefelt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden