Bohusläningen

Glatt besked för kulturen – ”overkligt”

- Sofia Sundström/tt Elin Swedenmark/tt

Nu kommer beskedet som kulturvärl­den väntat på. Restriktio­nerna för evenemang – även stora – hävs som planerat.

– Det här är oerhört skönt, för vi har slitit med det här så lång tid, säger Joppe Pihlgren, verksamhet­sledare för Svensk Live.

Restriktio­ner och publiktak för kultureven­emang hävs som planerat den 29 september. Det meddelade kulturmini­ster Amanda Lind (MP) på en presskonfe­rens under torsdagen.

– Dagens besked innebär en definitiv bekräftels­e på att vi tar steg fyra om en vecka, säger hon.

Tidigare har regeringen utrett om större evenemang ska omfattas av särskilda restriktio­ner, men det kommer inte behövas, enligt Lind. Inte heller vaccinpass kommer att bli aktuellt – men trots det fortsätter förslaget att utredas.

Amanda Lind kallar

möjlighete­n till vaccinpass för ”en viktig trygghet för aktörer” om läget skulle ändras.

Joppe Pihlgren, verksamhet­sledare på Svensk Live, välkomnar regeringen­s besked.

– Det känns nästan overkligt men det är verkligt, säger han och fortsätter:

– Hur det ska gå för de stora arrangeman­gen är väl frågeteckn­et som har funnits kvar. Så det är bra att de är tydliga med att det går att köra.

Trots att samhället öppnar upp kan det dröja innan större evenemang arrangeras i Sverige, tror han. För att världsarti­sterna ska ge sig ut på vägarna igen krävs det att fler länder slopar sina restriktio­ner.

När tror du att vi börjar se stora spelningar igen?

– Nu är det Popaganda som är en av de första festivaler­na. Den är inte superstor men det är en festival och det är kul att det kommer i gång. Sedan blir det säkert några stycken redan i höst och 2022 är det väldigt mycket planerat. Både uppskjutna och nya spelningar, säger Joppe Pihlgren.

Även Jeanette Gustafsson,

generalsek­reterare för Sveriges Museer, gläds över beskedet.

”Äntligen tas steg fyra inom mindre än en vecka. Inga deltagarbe­gränsninga­r kvarstår för museernas större arrangeman­g, men självklart tar museerna fortsatt ansvar för ett säkert besök”, skriver hon i en kommentar till TT.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) menar samtidigt att personer som inte har vaccineras ska fortsätta hålla avstånd, särskilt till personer som tillhör riskgrupp.

– Det innebär att ovaccinera­de bör undvika trängsel, inte gå på större evenemang som teater, konserter eller idrottseve­nemang när smittskydd­srestrikti­onerna upphör, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden