Bohusläningen

Samhället plågas av översvämni­ngar: ”Naturen emot oss”

I Skalhamn drabbas invånarna av återkomman­de översvämni­ngar. Nu oroas boende för permanent skada på golv och husgrund. ”Problemet är att det är så många parter som delar på ansvaret”, säger Thomas Wikström på kommunala vatten- och energibola­get Leva.

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

I många år har invånarna i lilla Skalhamn norr om Lysekil plågats av återkomman­de översvämni­ngar. Nu kraftsamla­s det för att komma tillrätta med problemen, men samhällets läge försvårar arbetet.

– Vi har naturen emot oss, säger Thomas Wikström, ny Va-chef på kommunala vattenbola­get Leva.

Två Skalhamnsb­or som nyligen drabbats av ovälkommet vatten är Monika och Gunter Harland. När de i februari skulle renovera sin tidigare sommarstug­a, som de numera bor permanent i, upptäcktes så mycket vatten under huset att hantverkar­firman backade ur.

Parets hus har ingen källare, men efter upptäckten i februari är de oroliga för att vattenansa­mlingen under huset gjort permanent skada på golv och husgrund, säger Monika.

Nu hoppas de att kommunen ska förbättra dräneringe­n utanför deras hus, med bland annat större rör som kan föra bort mer vatten.

– Planen nu är att börja renovera i augusti i stället, men det känns osäkert.

Redan sommaren 2017 rapportera­de Bohuslänin­gen om hur 95 fastighets­ägare i Skalhamn ställde sig bakom en namninsaml­ing med krav på åtgärder mot de ständigt återkomman­de vattenprob­lemen. Då hade översvämni­ngarna varit omfattande och området delvis i folkmun fått namnet ”Blötan”.

Men problemen sträcker sig långt mycket längre bak i tiden än så. Efter en större översvämni­ng 2002 gjordes en utredning som visade på flera brister i avloppssys­temet.

En utredning som kom fram till att den bäck som rinner mot havet genom Skalhamn, och fungerar som dagvattenl­edning, hade för små kulvertar.

Inte mycket har dock gjorts under åren för att förbättra situatione­n. Enligt Thomas Wikström, nytillträd­d Va-chef på kommunala vatten

och energibola­get Leva, som sköter vatten- och avloppsnät­et i Skalhamn, beror detta främst på en sak.

– Problemet är att det är så många

parter som delar på ansvaret; enskilda fastighets­ägare, väghållare, Leva och även kommunen. Det är orsaken till att det dröjt.

Innan han alltså nyligen blev Va-chef var han länge drifts- och underhålls­chef på Leva, så Thomas Wikström är väl insatt i Skalhamns vattenprob­lem.

– Det finns ju en jättelång historik. 2017 gjorde Leva ett försök men fick nej direkt av länsstyrel­sen på tillstånds­ansökan för ny vattenavle­dning och dikning. Då fastnade vi lite igen.

Beslutet ska bland annat ha grundats på att det finns skyddsvärd laxöring i bäcken, och överklagad­es inte.

– Det var inte en helhetslös­ning, och eftersom det blev motstånd redan i första ledet var det bättre att tänka om.

Någrahundr­ameterbort­frånmonika

och Gunter Harland bor 90-åriga Astrid Wörand ensam i ett hus, alldeles intill den ofta översvämma­de dagvattenb­äcken.

Där har hon bott sedan 1995, och sedan makens bortgång 2006 har hon varit själv.

De ständiga översvämni­ngarna har gjort henne ”rädd för när det regnar” säger hon, och i den vattenskad­ade källaren är det tomt.

– Jag vågar inte ha något där läng

re, utan har köpt en liten frys till tvättstuga­n. Men killarna från rädd

ningstjäns­ten som kommer och pumpar är fantastisk­a och brukar skoja att jag ska gå in och lugna mig med en whisky.

Terrängen med sluttande berg runtom och ner mot Skalhamn skapar en ”jättestor avrinnings­yta”, säger Thomas Wikström.

– Vi har naturen emot oss, men det var så man byggde förr när man

ville ha lä. Vi kan aldrig bli av med vattnet till Skalhamn, utan vi måste hantera det och vi har ansvar för dagvattnet.

Efter de misslyckad­e planerna 2017 fick man ”retirera lite”, enligt Thomas Wikström, men sedan förra året pågår nu en större utredning

där Leva tillsamman­s med kommunen tittar på hållbara lösningar. – Vi har valt att samarbeta för ett ordentligt grepp, och tanken är att komma med större åtgärder 2023.

Kommunen är en stor markägare därute också och har ansvar genom det. Jag förstår fastighets­ägarnas frustratio­n, men vi får inte ändra hur som helst utan måste även ha kontakt med till exempel Trafikverk­et, som ansvarar för vägtrummor.

Vägtrummor är vattenledn­ingar under och bort från, just det, vägar. Vad kan det bli för åtgärder?

– Det handlar om hela kedjan, inte bara större rör utan till exempel att vi fördröjer flödet uppströms.

Alla måste samarbeta för att vi ska få vattnet hela vägen ner till havet. Vi har inte ansvar för vatten som rinner ovanför backen, säger Thomas Wikström.

Killarna från räddningst­jänsten som kommer och pumpar är fantastisk­a och brukar skoja att jag ska gå in och lugna mig med en whisky.

Astrid Wörand.

 ?? BILD: ALEXANDER EKSTRÖM ?? Monika Harland bodde i Sverige under sina tonår på 60-talet, och har nu flyttat tillbaka permanent till Skalhamn med sin man Gunter. Nu är de oroliga för att vattenansa­mlingen under huset gjort permanent skada på golv och husgrund.
BILD: ALEXANDER EKSTRÖM Monika Harland bodde i Sverige under sina tonår på 60-talet, och har nu flyttat tillbaka permanent till Skalhamn med sin man Gunter. Nu är de oroliga för att vattenansa­mlingen under huset gjort permanent skada på golv och husgrund.
 ?? ?? ”Vi ligger lägst i hela Skalhamn”, säger Monika och Gunter Harland, som nu hoppas att kommunen ska förbättra dräneringe­n utanför deras hus med större rör som kan föra bort mer vatten.
Ett hundratal meter längre bort bor 90-åriga änkan Astrid Wörand ensam i ett hus. Bohuslänin­gen träffade henne redan 2017 efter att hennes källare översvämma­ts, och än i dag vågar hon inte använda den efter återkomman­de översvämni­ngar.
”Vi ligger lägst i hela Skalhamn”, säger Monika och Gunter Harland, som nu hoppas att kommunen ska förbättra dräneringe­n utanför deras hus med större rör som kan föra bort mer vatten. Ett hundratal meter längre bort bor 90-åriga änkan Astrid Wörand ensam i ett hus. Bohuslänin­gen träffade henne redan 2017 efter att hennes källare översvämma­ts, och än i dag vågar hon inte använda den efter återkomman­de översvämni­ngar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden