Bohusläningen

Mariupol stänger – misstänkt kolerautbr­ott

-

UKRAINA

Det ryska ockupation­sstyret i Mariupol har satt hamnstaden i karantän då man fruktar ett kolerautbr­ott, enligt ukrainska myndighete­r. Ukrainska soldater som stupade i slaget om stadens stålverk uppges ha börjat återlämnas – men över 2 500 överlevare sägs ha tillfångat­agits.

”Massbegrav­ningar och dålig tillgång till rent vatten har lett till en kritisk situation i ryskockupe­rade Mariupol”, sade Ukrainas biträdande hälsominis­ter Ihor Kuzin enlgit tidningen Kyiv Independen­t.

Departemen­tet började registrera misstänkta fall av kolera i regionen den 1 juni, skriver tidningen på Twitter.

Ukrainska soldater som dödats i slaget om Mariupol har börjat lämnas över till ukrainska myndighete­r av Ryssland, rapportera­r AP. Tiotals kroppar har förts till Kiev för att identifier­as med hjälp av dna-tester. Detta enligt en högt uppsatt militärkäl­la och en talesperso­n för Azovregeme­ntet, som deltog i det flera månader utdragna försvaret av stålverket Azovstal.

Mariupol var en av de första städer som angreps när Ryssland inledde sin fullskalig­a invasion av Ukraina. Den hårt ansatta hamnstaden är strategisk­t belägen mellan den ryska gränsen i öster och den av Rysslands annekterad­e Krimhalvön.

Även om stora delar av Mariupol belägrades tidigt i invasionen höll ett antal soldater inne i stadens stålverk Azovstal emot den ryska offensiven i flera veckor. I slutet av maj beordras de sista soldaterna inne i verket att lägga ned vapnen. De fördes till ryskkontro­llerade områden.

President Volodymyr Zelenskyj sade på måndagskvä­llen att över 2 500 fångar från Azovstalve­rket kan ha tagits till andra orter i regionerna Donetsk och Luhansk, skriver CNN.

–Nu ska vi få hem dem levande, säger presidente­n vid en presskonfe­rens.

Det ryska ockupation­sstyret i Cherson-regionen meddelar att en folkomröst­ning om att tillhöra Ryssland kommer att arrangeras. (TT)

 ?? Foto: Alexei Alexandrov/ap ?? Civila i Mariupol samlas för att få rent vatten av ryska ockupation­smyndighet­er.
Foto: Alexei Alexandrov/ap Civila i Mariupol samlas för att få rent vatten av ryska ockupation­smyndighet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden