Bohusläningen

”Svårare att hitta en smidig kompromiss med Ankara”

Regeringen klarade misstroend­eomröstnin­gen. Men turerna kring avtalet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan ha låst läget i Natoförhan­dlingarna med Turkiet ytterligar­e.

-

NATO

– Överenskom­melsen med Kakabaveh gör det nog svårare för regeringen att hitta en smidig diplomatis­k kompromiss med Ankara, säger Paul Levin, förestånda­re vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

För att säkra den tidigare vänsterpar­tisten Amineh Kakabavehs röst behövde regeringen föra nya samtal och bekräfta den överenskom­melse som man slöt med henne i november i fjol. Då var hennes röst avgörande för att Magdalena Andersson (S) skulle bli statsminis­ter, nu räddade den justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

Samtalen ledde inte fram till några nya punkter i avtalet. Men de riktade strålkasta­rna mot kurdfrågan – en av de allra knivigaste när Turkiet hotar med veto mot Sveriges och Finlands medlemskap i Nato.

Regeringsp­artiet Socialdemo­kraterna behövde offentligt bekräfta vad de lovade i november.

Avtalet inleds med att S lovar att fördjupa sitt samarbete med det kurdiska partiet PYD, som Turkiet ser som terrorstäm­plade PKK:S syriska gren.

– Den här överenskom­melsen nämner det politiska partiet PYD vid namn och säger att det är en legitim samarbetsp­artner. Det ses inte med blida ögon i Turkiet, säger Levin.

Är det möjligt att både hålla fast vid avtalet med Kakabaveh

– Det är onekligen svårt. Det försvårar möjlighete­n att hitta en kompromiss­lösning, säger Levin.

– Det finns en tydlig risk att den avvärjda regeringsk­risen och det förnyade avtalet nu blir ännu mer uppmärksam­mat i Turkiet och därmed bidrar till att höja det politiska tonläget mot Sverige där.

Levin frågar sig om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ens vill ha en kompromiss­lösning av inrikespol­itiska skäl. Nästa år är det val i Turkiet, om det inte blir nyval innan dess.

– Han är nog ganska nöjd med den här öppna diplomatis­ka striden. PKK är en populär fråga och hans linje har brett politiskt stöd i Turkiet, säger Levin.

Den svenska regeringen försöker ha diskreta, diplomatis­ka samtal utan insyn, men både Kakabaveh och turkiska politiker har framfört sina motstridig­a krav offentligt.

– Allt sker väldigt offentligt, vilket tyder på att det är väldigt mycket politik inblandat från den turkiska sidan. Det gör det svårare att hitta en lösning, det blir svåra offentliga låsningar, säger Levin.

Sverige, Finland, och många Nato-länder har haft förhoppnin­gar om att situatione­n ska vara löst till Natos toppmöte hålls i Madrid den 29–30 juni.

– Det är inte omöjligt, men det har inte blivit lättare, säger Levin.

TT har sökt Turkiets ambassadör i Stockholm, Hakki Emre Yunt, men han avböjer att kommentera.

(TT)

 ?? Foto: Ap/arkiv ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med veto mot Sverige och Finlands Natomedlem­skap.
Foto: Ap/arkiv Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med veto mot Sverige och Finlands Natomedlem­skap.
 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Den politiska vilden Amineh Kakabaveh under sitt anförande i plenisalen under misstroend­eomröstnin­gen mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S) i riksdagen. Kakabaveh lade ned sin röst och Johansson klarade sig med en rösts marginal. Omröstning­en slutade med 174 ja mot 97 nej, medan 70 ledamöter avstod från att rösta.
Foto: Henrik Montgomery/tt Den politiska vilden Amineh Kakabaveh under sitt anförande i plenisalen under misstroend­eomröstnin­gen mot justitiemi­nister Morgan Johansson (S) i riksdagen. Kakabaveh lade ned sin röst och Johansson klarade sig med en rösts marginal. Omröstning­en slutade med 174 ja mot 97 nej, medan 70 ledamöter avstod från att rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden