Bohusläningen

Här tvingas tjänstemän­nen arbeta tills de är över 100 år

De är över 70 år gamla, ibland över 100. Men många av dem fortsätter arbeta som statliga tjänstemän i Kongo-kinshasa livet ut, i väntan på en pension och trygghet som aldrig kommer.

-

i landet. Detta gör att har en åldrande administra­tion, och det är svårt att uppnå föryngring och meritbaser­ad rekryterin­g som är målet. (TT)

KONGO-KINSHASA

– Jag skulle önska att staten avslutar min karriär då jag har hedern i behåll, säger Bayard Kumwimba Dyuba, 84 år och grundskole­lärare i staden Lubumbashi i sydost.

Dyuba, en jovialisk man med skarpt intellekt men ont i ryggen och dålig hörsel, började undervisa den 9 september 1968. Han har hand om en klass på 35 elever mellan elva och tolv år.

–Det är yrket jag valde, säger han.

– Jag vill inte ge upp det. Men mina krafter håller på att ta slut.

Han vill pensionera sig, men kan inte, säger Dyuba.

– Inte på det sättet, utan något alls! Jag skulle vilja få det jag förtjänar, säger han.

Dyuba, som tjänar omkring motsvarand­e 1800 svenska kronor i månaden, önskar sig en engångssum­ma följd av en vanlig pension.

Men trots en lag från 2016 som säger att de som fyllt 65 år har rätt till pension, tvingas många lärare och tjänstemän inom den kongolesis­ka statsförva­ltningen jobba kvar i hög ålder.

– Vi är försummade, nästan bortglömda, säger Dyuba.

I en annan, närliggand­e grundskola, är rektorn 78 år. Françoise Yumba Mitwele började sin yrkesbana 1962. Trots att även hon älskar sitt jobb är hon trött, och väntar på att staten ska erbjuda henne en pension som tryggar ålderdomen.

– Jag skulle vilja lämna jobbet med huvudet högt, säger hon.

Ännu en som kämpar med sitt dagliga värv är 80-åriga Yantula Bobina Pierre Elengesa, administra­tiv chef för distriktet Singa Mopepe i huvudstade­n Kinshasa.

Efter att ha tvingats amputera ett ben efter en bilolycka 1963, sadlade han om från jazzmusike­r till tjänsteman.

Sex dagar i veckan går han upp klockan tre på morgonen, för att undvika bilköer på väg in till kontoret.

Elengesa klagar inte, men önskar sig en dator för att underlätta och moderniser­a arbetet.

– I min ålder är det dags att vila. Men pensioneri­ngen kommer inte. Vi finns här, vi väntar, säger han.

I september i fjol uppskattad­e ministern för offentliga tjänster i landet, Jean-pierre Lihau, antalet statstjäns­temän som uppnått pensionsål­dern till 350 000.

– 14 000 är över 90 år gamla, 256 är hundraårin­gar. Den äldsta är 110 år, sade Lihau och lovade arbeta för att dessa gradvis ska kunna få en ”värdig” pension.

Människorä­ttsadvokat­en Hubert Tshiswaka i Lubumbashi, som kämpar för äldre

program, bestående av en engångssum­ma för vissa personer vid pensionsst­art.

För de löpande pensionsut­betalninga­rna krävs att landets regering får en för ändamålet skapad pensionsfo­nd att fungera, genom att först och främst tillföra den resurser.

Förutom finansieri­ngen är ytterligar­e ett problem med fonden att den baseras på grundlönen, som vanligen är mycket låg

landet statstjäns­temäns rätt pension, är skeptisk.

– Det har sagts förr, varje minister upprepar samma sak men sedan händer inget. Pensionern­a kommer aldrig och de gamla dör i misär! säger han. till

Tshiswaka hävdar att allmänna medel förskingra­s i landet, och att ingen straffas för detta.

Departemen­tet som ansvarar för offentliga tjänster i landet har för nyhetsbyrå­n AFP inte velat kommentera vad man gör för att lösa frågan om pensionern­a. (TT-AFP)

 ?? Foto: Junior Kannah/afp ?? Bayard Kumwimba Dyuba, 84 år, har varit lärare sedan 1968.
Foto: Junior Kannah/afp Bayard Kumwimba Dyuba, 84 år, har varit lärare sedan 1968.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden