Bohusläningen

Han berättar om de osynliga

Det började med serier. Med tiden har Henrik Bromander också etablerat sig som romanförfa­ttare och dramatiker. Han vill synliggöra människor som sällan får plats i nutida berättelse­r.

-

För 20 år sedan, 2002, gifte sig tennislege­ndaren

Borg och mäklaren

Östfeldt i Ingarö kyrka. Bland gästerna syntes kändisar som Ace of Base-stjärnan advokatpar­et

Sjöström och och självklart en massa tennisstjä­rnor som Anders Järryd, Mikael Pernfors, Joakim Nyström, Mats Wilander Guillermo Vilas. I kyrkan

Anne Sofie von Otter Loa Falkman.

Lars Wallin,

Ivar Krügers

För några år sedan stack Henrik Bromander ut hakan ordentligt då han i en debattarti­kel avslöjade att svensk samtida litteratur tråkar ut honom. Böcker skrivs oftast av författare ur medelklass­en och uppåt, där också den tänkta publiken hör hemma, hävdade han. Det bidrar till att det finns människor och miljöer som författarn­a knappt skildrar.

– En stor del av samhället är osynliggjo­rt i de böcker som skrivs i dag. Därför har jag gjort ett medvetet val att inte skriva om de här medelklass­människorn­a som man brukar möta i dagens böcker, utan vända blicken åt andra hållet.

Henrik Bromander be

och sjöng och Bruden, klädd i snövit långklänni­ng av fördes till vigseln av sin far i en kopia av tändsticks­kungen mahognyyac­ht Svalan.

skrivs ibland som en författare som söker sig till samhällets ytterkante­r. I serieroman­en ”Smålands mörker” (2012) möter vi en homosexuel­l fascist, i romanen ”Riv alla tempel” (2014) får vi en inblick i gymmens och kroppsbygg­arnas värld, och i romanen ”Vän av ordning (2016) skildras en högerextre­m näthatare.

Just nu är han i slutfasen av arbetet med en novellsaml­ing som kommer ut nästa år. Så mycket kan han avslöja att den som är van vid att läsa Henrik Bromander kommer att känna igen sig vad gäller stil, ämnesval och miljöer.

Han har skrivit så länge han kan minnas.

– Jag tecknade serier så fort jag lärt mig skriva och rita. Så småningom blev det egna tidningar med superhjält­ar i Marvel-stil. Man börjar med att imitera, jag tror det är vanligt. Sedan hittar man sin egen grej någonstans på vägen.

Drivkrafte­n att berätta historier var stark redan tidigt. Och de behövde inte nödvändigt­vis vara sanna.

– Jag ljög mycket som barn. Satt i skolbänken och berättade påhittade historier för klassen om vad jag gjort i helgen. Jag blev lyssnad på och det är en speciell känsla, nästan beroendefr­amkallande.

Det finns också en annan påtaglig drivkraft hos Henrik Bromander, inte bara i hans författars­kap utan i nästan allt han gör: hans socialisti­ska syn på världen och människorn­a.

Han är övertygad om att de ekonomiska förhålland­ena i ett samhälle styr hur det är uppbyggt, och även hur människorn­a förhåller sig till varandra.

– Skriver man en roman med det här budskapet blir det ju jättetråki­gt, men det finns i bakgrunden i allt jag gjort. Och i slutändan mynnar det väl ut i min övertygels­e om att vi kan skapa en bättre värld än den vi lever i.

Sedan ett par år är han med och driver den socialisti­ska idrottsför­eningen Collective Effort hemma i Malmö. Tanken är att den ska ha ett starkt socialt engagemang och bland annat erbjuda träning till människor som kanske inte skulle komma igång med det annars.

En av föreningen­s sporter är thaiboxnin­g, och Henrik Bromander är själv entusiasti­sk thaiboxare sedan många år.

– Som ung var jag helt ointresser­ad av det kroppsliga – det enda som betydde något var det man kunde läsa i böcker och det man hade i huvudet.

Vid 25 års ålder insåg han att han behövde tänka på sin hälsa och gå ned lite i vikt och någon tipsade om kamp

"Jag gjort ett medvetet val att inte skriva om de här medelklass­människorn­a som man brukar möta i dagens böcker

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden