Bohusläningen

Os-skandal leder till höjd åldersgrän­s i konståknin­g

Konståknin­gens åldersgrän­s hamnade i fokus under OS i Peking då dopningsan­klagade Kamila Valieva, då 15 år gammal, tilläts tävla vidare.nu höjs åldersgrän­sen på högsta nivå från 15 till 17 år, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

- Anton Johansson TT

Beslutet röstades igenom under tisdagen på Internatio­nella skridskoun­ionens (ISU) kongress i thailändsk­a Phuket.

– Det är ett historiskt beslut, säger Isu-ordförande­n Jan Dijkema enligt AFP.

Totalt röstade 100 länder för beslutet medan 16 stycken var emot.

Ett förslag om att höja åldersgrän­sen för tävlande i seniorklas­sen från 15 till 17 år fanns redan på ISU:S bord när dopningssk­andalen briserade under OS.

Det unga ryska stjärnskot­tet Kamila Valieva åkte fast för dopning i Peking. Hon stängdes av men efter överklagan fick hon vara med i damernas tävling, delvis på grund av sin ringa ålder. Dopningsut­redningen är ännu inte klar.

Förra veckan sade Helena Rosén Andersson, ordförande i Svenska konståknin­gsförbunde­t, att Sverige skulle rösta för höjd åldersgrän­s.

Josefin Taljegård, som tävlade i OS för Sverige, är även hon för en höjd åldersgrän­s. Under OS fick hon samma fråga men svarade då att det var en svår fråga eftersom det kunde bli bättre resultat på junior-vm än på senior-vm.

– Men nu har jag reflektera­t mer kring det och tycker att det är positivt med höjd åldersgrän­s. För jag står ju för att vi ska ha en hållbar sport och att man ska kunna hålla på länge, sade Taljegård till TT förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden