Bohusläningen

Fakta: Sweden Rock

- Björn Berglund TT

bland andra Guns n' Roses, Volbeat, In Flames och vad Lindqvist Lacinai beskriver som en klassisk Sweden Rock-mix med allt från progressiv 70-talsrock till den allra hårdaste dödsmetall­en. De allra flesta av dem var bokade redan 2020.

– Jag tror att många av banden ser fram emot att äntligen få komma hit och köra. De vill ju inget hellre än att möta fansen och vara ute på turné igen, säger Lindqvist Lacinai.

Senast Guns n' Roses spelade på festivalen var 2010, och då blev bandet med Axl Rose i spetsen utbuat på scen. Men sedan dess har man återförena­t flera originalme­dlemmar och fått en nytändning.

– De senaste åren har de ju steppat upp rejält. Feedbacken på senare årens arenaspeln­ingar har varit väldigt positiv. Vi har alla förhoppnin­gar om att det kommer att bli ett fantastisk­t gig på alla sätt och vis, säger Lindqvist Lacinai.

Vad missar du inte själv?

– Förutom de allra största bokningarn­a är Nestor är ett band som jag tycker är spännande. Vi hade med dem unplugged på ett digitalt event under våren och nu ser jag verkligen fram emot att se dem med fullt set på scen. Men det blir aldrig möjlighet för oss att se hela konserter. Man lyssnar en liten stund och sedan har man mer arbete. Äger rum 8–11 juni i Norje utanför Sölvesborg. Återkommer i år efter att ha ställt in 2020 och 21. Ett 80-tal band spelar, bland andra Guns n' Roses, Volbeat, In Flames, The Hellacopte­rs, Nightwish och Megadeth. Brukar locka cirka 35 000 besökare per dag.

Fröet till Sweden Rock såddes 1992, när Sommarfest­ivalen i Olofström drog i gång. Året därpå flyttade festivalen till Karlshamn, och bytte namn till Karlshamn Rock Festival. 1998 flyttade festivalen till Sölvesborg­s kommun, och året därpå bytte festivalen namn till Sweden Rock Festival.

Tv: Den amerikansk­e skådespela­ren Jon Hamm får en av huvudrolle­rna i nästa säsong av tv-serien ”Fargo”, skriver Variety.

Hamm, som är mest känd från sin genombrott­sroll i dramaserie­n ”Mad men”, är också aktuell med en roll i storfilmen ”Top gun: Maverick”.

Klara för den femte säsongen av ”Fargo” är också Jennifer Jason Leigh från bland annat ”The hateful eight” samt det brittiska stjärnskot­tet Juno Temple.

”Fargo” bygger löst på bröderna Cohens långfilm med samma namn från 1996 och serien har bytt utseende och skådespela­re för varje säsong. Ettan, med bland andra Martin Freeman och Billy Bob Thornton utspelades 2006. Tvåan med Kirsten Dunst utspelades 1979, trean med Ewan Mcgregor 2010 och fyran med Chris Rock i 1950-talets Kansas City. (TT)

” Jag tror att många av banden ser fram emot att äntligen få komma hit och köra.

 ?? ?? Publik vid den senaste Sweden Rock-festivalen 2019.
ARKIVBILD: HANNA FRANZÉN
Publik vid den senaste Sweden Rock-festivalen 2019. ARKIVBILD: HANNA FRANZÉN
 ?? ?? Jon Hamm på Cannesfest­ivalen för några veckor sedan.
ARKIVBILD: VIANNEY LE CAER
Jon Hamm på Cannesfest­ivalen för några veckor sedan. ARKIVBILD: VIANNEY LE CAER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden