Bohusläningen

Nya godbitar att upptäcka i Paris

Många längtar efter att möta våren i den franska huvudstade­n igen. Och metropolen har inte stått stilla, trots alla nedstängni­ngar. Här är en bunt nya godbitar att besöka under nästa Parisresa.

- Johan Öberg TT

Trots att den är rostig och bucklig pryder 1950-talspickup­en sin plats på utställnin­gsgolvet i Paris nya, stora kulturattr­aktion som öppnade i höstas, konstmusee­t Bourse de Commerce – Pinault Collection. Det är en av flera fina nyheter i storstaden.

Den buckliga pickupen, ”Unbaled truck”, är den amerikansk­e konstnären Charles Rays verk, ett äkta fordon som pressats till en fyrkantig klump på en bilskrot, varefter konstnären bankat ut varenda del igen.

Ännu fler blickar dras till hans stålskulpt­ur av en liten pojke som leker med sin bil på golvet, ”The new beetle”, som ser ut som om den vore huggen i marmor.

Charles Ray är en av de största kontemporä­ra konstnärer­na i dag och detta är bara halva utställnin­gen – resten visas på Centre Pompidou, världens bästa museum för modern konst. Där kan man bland annat se flera av hans självportr­ätt, det kända verket ”Portrait of the Artist’s mother”, och ”Family romance” där alla i en naken familj gjorts exakt lika stora oavsett ålder, men med korrekta kroppsprop­ortioner.

I mitten av maj öppnade Centre Pompidou också ”Nouvelle Objectivit­é /August Sander”, en utställnin­g om tyskt 1920-tal. Det är en lärorik inblick i Weimarrepu­blikens konst, foto och design – helt rätt nu när vårt 20-tal ibland påminner otäckt mycket om det för 100 år sedan.

På gångavstån­d från Bourse de Commerce ligger lyxvaruhus­et La Samaritain­e, som invigdes 1869 och som var stängt i hela 16 år till 2021, då det återöppnad­e.

– Bonjour madame, bonjour monsieur, säger de två lätt bugande, kostymkläd­da dörrvakter­na när vi kliver in i den utsökt renoverade byggnaden.

De lyxiga kläderna, champagnen och väskorna har placerats luftigt – ingen ”fyndträngs­el” på klädhängar­na här inte.

Det är så fint att de flesta tycks ha kommit bara för att titta. Vägg i vägg breder dessutom varuhuslyx­en ut sig i ett nytt stort glashus, en avancerad om- och tillbyggna­d.

Vi flanerar därifrån genom Tuilerietr­ädgården med sin grönska och sina dammiga grusgångar till torget Place de la Concorde. Här stod giljotinen under franska revolution­en och det då nya palatset på torgets nordsida var ett av revolution­ärernas första mål, då det fungerade som vapenlager. Senare togs det över av marinminis­teriet, som flyttade ur de makalöst guldglittr­iga lokalerna med sina stora ljuskronor och ovärderlig­a tapeter på väggarna år 2015.

För ett år sedan öppnade Hôtel de la Marine på platsen, som museum, där husets och Frankrikes historia skildras genom två olika promenader med nya ljudberätt­elser i varje rum. Det kompletter­as med interaktiv­a skärmar och 3D-projektion­er om revolution­shistoria ur olika perspektiv.

Paris har många stiftelsed­rivna konsthalla­r. Nyast är Fondation Pernod Ricard i bottenvåni­ngen på spritjätte­ns huvudkonto­r vid järnvägsst­ationen Saint-lazaire. Långt mer etablerade är Palais Galliera, Paris stads modemuseum nära floden Seine, och konstmusee­t Palais de Tokyo.

Palais Galliera öppnade efter en stor ombyggnad 2016, stängde när pandemin slog till, och återöppnad­e för ett år sedan – nu med en ny historisk utställnin­g i källaren. Här får vi följa det franska modet från 1600-talet till i dag. Vi slås av hur idéer återanvänt­s genom historien, hur modernt 1920-talsmodet känns och hur ofta dammodet mest tycks ha gått ut på att klä kvinnor i opraktiska kläder.

"De lyxiga kläderna, champagnen och väskorna har placerats luftigt – ingen ”fyndträngs­el” på klädhängar­na här inte.

Fram till den 10 juli är museets stora attraktion hyllningen till modelegend­en Alber Elbaz. Han var kreativ chef för modehuset Lanvin 2001–2015 och därefter verksam hos bland annat Guy Laroche och Yves Saint Laurent innan han gick bort 2021, 59 år gammal. Här sprudlar kreativite­t på gränsen till galenskap. Fast mest fascinerar hans barnteckni­ngar – färgspraka­nde kvinnomode ritat med filtpenna.

Från Palais Galliera är det inte långt till Eiffeltorn­et, som sedan några år av säkerhetss­käl är instängt bakom höga staket. Vid andra änden av parken Champ de Mars, Marsfältet, har den stora utställnin­gshallen Grand Palais fått en tillfällig hemvist (Grand Palais Éphémère), medan originalet från sent 1800-tal renoveras i flera år.

Där är det stor kockfestiv­al, enbart för inbjudna, så vi kommer inte in. Men vad gör väl det – vi går och äter ostron. Det blir inte tråkigare än så i metropolen Paris.

 ?? ??
 ?? ?? Den amerikansk­a konstnären Charles Rays verk ”Family romance” på Centre Pompidou – en familj där alla familjemed­lemmar är lika stora, oavsett ålder.
Den amerikansk­a konstnären Charles Rays verk ”Family romance” på Centre Pompidou – en familj där alla familjemed­lemmar är lika stora, oavsett ålder.
 ?? ?? Hôtel de la Marine har blivit ett museum som berättar om Frankrikes historia.
Hôtel de la Marine har blivit ett museum som berättar om Frankrikes historia.
 ?? ?? ”Nouvelle Objectivit­é/august Sander” är sommarens stora utställnin­g på det moderna konstmusee­t Centre Pompidou. Här betraktar några museibesök­are Otto Dix porträtt av journalist­en Sylvia von Harden, från 1926.
”Nouvelle Objectivit­é/august Sander” är sommarens stora utställnin­g på det moderna konstmusee­t Centre Pompidou. Här betraktar några museibesök­are Otto Dix porträtt av journalist­en Sylvia von Harden, från 1926.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden