Bohusläningen

Fakta: Trendiga arrondisse­ment

-

Det finns en lång rad trendiga områden i den franska huvudstade­n. Några har varit heta länge, som Marais med alla unga modeskapar­e, medan andra börjat locka folk från andra delar av staden först på senare tid:

10:e arrondisse­mentet

runt stationern­a Gare du nord och Gare de l’est är hotelltätt och har allt fler matställen, barer och kaféer. De fylls av de unga parisare som flyttar in i området. Det är en fröjd att flanera söderut längs Rue Faubourg St-denis med sin mix av ostbutiker, prisvärda frukthandl­are, köttaffäre­r och uppsjö av uteserveri­ngar, ner mot den stora 1600-talstriumf­bågen vid monumentet Porte Saint-denis. Likaså är det värt att kolla in alla nya ställen runt Rue de Dunkerque, som hippa Café Dunkerque och boulebaren Chez Bouboule.

I 13:e arrondisse­mentet

på andra sidan staden har mångas nyfikenhet på höghusområ­det Les Olympiades längs Avenue d’ivry ökat efter vårens erotiskt laddade svartvita långfilm ”Les olympiades” om några unga människors liv i området. Det byggdes tidigt 1970-tal, befolkades snart främst av kinesiska båtflyktin­gar från Vietnam och är i dag Paris Chinatown. Här ska man ta chansen att äta vietnamesi­sk nudelsoppa på otaliga enkla ställen, innan man utforskar de sydostasia­tiska stormarkna­derna.

 ?? ?? Ostron i toppklass till budgetpris på Pleine Mer.
Ostron i toppklass till budgetpris på Pleine Mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden