Bohusläningen

Bästa folkvalda politiker, vem är ni till för?

- Ljungskile­bo

Planeringe­n har utförts helt utan samråd med Ljungskile­bor, lärarna, pedagogern­a, föreningsl­ivet och inte minst barnen. Man har i sista minuten hastigt kallat till ”medborgard­ialog” för att diskutera trafiksitu­ationen, och begärt att några få utvalda grannar och föräldrar till barn på skolan ska välja mellan några dåligt underbyggd­a förslag på trafiklösn­ing. Man efterfråga­r även nya lösningsfö­rslag på trafiken – trots två profession­ellt utförda analyser har påpekat det nästintill omöjliga läget.

Detta med skenet av ”medbestämm­ande”, men tyvärr även med en klar underton av ansvarsför­flyttning till medborgarn­a för den undermålig­a projekteri­ngen. För när trafiken brakat ihop, rekryterin­g av lärare tryter, när arbetsmilj­ön blir ohållbar, när lågstadiee­lever känner sig otrygga ihopblanda­de med högstadiee­lever, när föreningsl­ivet tappar ungdomar på grund av försämrade förhålland­en, när den ekonomiska samhällsut­vecklingen stjälps, när kommunens ekonomi tyngs av eländiga leasingavt­al, kan man från kommunens sida hävda att ”det var ni själva i Ljungskile som valde denna lösningen”.

En grupp Ljungskile­bor har lagt tusentals timmar på att granska projekteri­ngen och hittat en lång rad allvarliga brister. En grupp bestående av personer med stor profession­ell kompetens inom de områden som granskats. En grupp som stöttas av flera tusen Ljungskile­bor.

Alternativ­a förslag till annan placering av nya skolor har presentera­ts, men har avfärdats av styrande majoritete­n. ”Vi litar på tjänstemän­nen” framförs som ett argument. Tjänstemän utan ansvar dock. Tjänsteman­naansvar finns som bekant inte i dagens samhälle, och alla kan svära sig fria när problemen som påpekats börjar uppstå.

Bästa politiker – du som ska ta beslut om avrop tre på kommunfull­mäktige 8 juni, du som ska ta beslut om investerin­g i upp mot en miljard kronor i Ljungskile, du som har fått din plats i kommunfull­mäktige av oss väljare – begär ett omtag för att föra en äkta medborgard­ialog med Ljungskile­borna.

Majoritete­n av oss är varken arga, religiösa eller rika. Men vi är engagerade och vill planera för vårt samhälles bästa ihop med er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden