Bohusläningen

Modéus ny ärkebiskop: ”Tacksam”

Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, har valts till ny ärkebiskop efter Antje Jackelén. Han beskriver känslan av att ha blivit vald som ”omtumlande”. – Det är som att befinna sig i en torktumlar­e med olika känslor.

-

RELIGION

Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i ärkebiskop­svalet. Han tar över som ärkebiskop i Svenska kyrkan efter Antje Jackelén, som går i pension den 30 oktober.

– Jag känner mig tacksam och hedrad över förtroende­t och ärligt talat rätt omtumlad, säger han.

När Modéus i höst tar över posten som Svenska kyrkans högsta representa­nt kommer han att lägga stort fokus på det lokala arbetet.

– Jag har under hela den här valprocess­en talat om att Svenska kyrkan ska lyfta det lokala perspektiv­et, närvaron i de små sammanhang­en, det är där vi blir en kyrka av kött och blod. Människor ska känna igen oss lokalt och vi ska möta dem i både glädje och sorg, vid bröllop och begravning­ar, säger han.

Svenska kyrkan har sedan lång tid tillbaka lidit av vikande medlemssif­fror.

Förra året såg man förvisso ett betydligt större antal inträden än normalt. Trots det visade siffror från september 2021 att strax över 7 200 ansökt om inträde medan drygt 28 000 valt att går ur.

– Det är viktigt att se kyrkans medlemstap­p som en större trend i samhället där medlemsorg­anisatione­r överlag tappar och går ner. Det här är alltså inget som är typiskt för just kyrkan, om man exempelvis tittar på de politiska partierna ligger vi bra till, säger han. (TT)

minuter sjösättnin­gen fastnade vattensdrö­naren under

 ?? Foto: Karl Melander /TT ?? Lokalbor fanns på plats när fallskärms­jägare deltog i försvarsöv­ningen Baltops på Gotland.
Foto: Karl Melander /TT Lokalbor fanns på plats när fallskärms­jägare deltog i försvarsöv­ningen Baltops på Gotland.
 ?? Foto: Jeppe Gustafsson/tt ?? Martin Modéus har valts till ny ärkebiskop.
Foto: Jeppe Gustafsson/tt Martin Modéus har valts till ny ärkebiskop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden