Bohusläningen

Naggat förtroende nu – kanske vinst på sikt

- Henrik Skiöld TT

Förbundska­ptenen Janne Andersson investerar tid i ett fotbollsla­ndslag i förändring. Det som kostar i motgångar och förtroende­kapital nu ska ge framgång på sikt. Men kritiken var vass efter förlusten mot Norge – inte minst från så tungt håll som Lars Lagerbäck.

Efter 2–1-segern hemma mot Spanien i september var det klackarna i taket. ”Det nya landslaget” hyllades.

Men det var en lyckträff, en chimär. Förlustern­a borta mot Grekland och Georgien förstörde i realiteten chansen att vinna kvalgruppe­n och nå Vm-slutspelet i vinter utan att behöva passera ett playoff.

Polens 2–0 i playoffina­len i mars satte på nytt fingret på att Andersson nått vägs ände med de spelare han hade till sitt förfogande. En ny generation spelare krävde ett delvis nytt sätt att spela.

Han och assisteran­de förbundska­ptenen Peter Wettergren reste i våras runt, träffade tongivande spelare och sålde in sina idéer om ett 4–3–3 med vissa spelare i offensivar­e utgångspos­itioner än tidigare.

Responsen var positiv. Det har både förbundska­ptenerna och vissa spelare intygat den senaste veckan.

Men tid och tillfällen är något en landslagst­ränare har skriande ont om. Andersson valde att börja förändring­sprocessen under Nations League, med sikte att gå in i Em-kvalet nästa år med ett system som förhoppnin­gsvis sitter. Det kostade förmodlige­n poäng mot Norge.

Lars Lagerbäck, svensk förbundska­pten under många år och hösten 2016 bollplank till Andersson i landslaget, hade invändning­ar mot linjen att resultat underordna­s den pågående processen.

– Jag köper inte det, men jag har full respekt för att Janne har valt att bygga något nytt, sade han i Viaplays sändning.

Landslaget­s problem ligger troligen mindre i spelidén och mer i vilka spelare han förfogar över under en sällsynt rörig samling med spelare som inte kom, som lämnat och som kallats in eller som inte är i form.

En gång i tiden växte mittbackar fram som träd i skogen. Utan Victor Nilsson Lindelöf och Filip Helander samt pensionera­de Marcus Danielson och Pontus Jansson står mittförsva­ret och faller med Joakim

Nilsson, tills alldeles nyligen en truppspela­re som fick spela vänskapsma­tcher mot Uzbekistan men som skött sig väl i några tävlingsma­tcher.

Bredvid Nilsson har Andersson skickat in Carl Starfelt och Alexander Milosevic. Mot Norge får Nilsson – som bjöd Erling Braut Haaland på 0–2-målet – ännu en ny partner. Det blir antingen någon av debutanter­na Hjalmar Ekdal och Edvin Kurtulus eller Sotirios Papagianno­poulos (fyra landskampe­r).

Samtidigt är Emil Krafth (avstängd mot Serbien) den ende högerbacke­n av internatio­nellt gångbart snitt. Den svenska försvarsfö­rmågan är med andra ord inte vad den har varit.

Flera spelare var självkriti­ska trots 2–0 mot Slovenien och ännu tuffare efter 1–2 mot norrmännen, men lojala mot sin förbundska­pten och till de order de hade med sig in på planen. Lagkaptene­n Emil Forsberg: – Det tar lite tid, det kommer inte bara att sitta efter två matcher, det gäller att ha tålamod. I framtiden hoppas jag vi tar framsteg alltefters­om, men det är bra att vi gör misstag, det kommer lära oss att det sitter till nästa gång.

Mattias Svanberg både gillar och tror på det nya tänket.

– Jag trivs i rollen och tycker den passar mig bra. Det är lite mer in i press som förste man, aggressiva­re och fler maxlöpning­ar. Sett till förutsättn­ingarna tror jag att det kan bli bra. Det blir viktigt att hitta och åtgärda det som kanske brustit lite, framför allt i första halvlek senast.

” Vi var för passiva första 30 och det berodde lite på att vi inte riktigt var övertygade om vem som skulle göra vad Mattias Svanberg

Var ni lite för försiktiga?

– Det var vi, vi var för passiva första 30 och det berodde lite på att vi inte riktigt var övertygade om vem som skulle göra vad. När vi var det efter vilan visade det sig ge effekt, säger Svanberg.

 ?? ?? Förbundska­ptenen Janne Andersson.
BILD: CHRISTINE OLSSON
Förbundska­ptenen Janne Andersson. BILD: CHRISTINE OLSSON
 ?? ?? Joakim Nilsson missade träningen. ARKIVBILD: FREDRIK VARFJELL
Joakim Nilsson missade träningen. ARKIVBILD: FREDRIK VARFJELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden