Bohusläningen

Tim räddades i sista stund – på det dödligaste berget

-

På väg ner från världens dödligaste berg fastnade göteborgar­en Tim Bogdanov i Annapurnas mytomspunn­a oväder. Efter två dygns kamp på liv och död kunde han räddas – men äventyret hade sitt pris. Nu försöker han rädda sina svarta, förfrusna fingrar i ett villaförrå­d i Påvelund. – Jag vill tillbaka till 8 000-metersberg­en, säger han.

Tim Bogdanov tar försiktigt av vinterhand­skarna han har på sig, trots att det är 20 grader varmt ute. Under dem har han ytterligar­e ett lager i form av ett par tunna bomullshan­dskar. Sittandes på bänk i solskenet i villaträdg­ården i Påvelund i Göteborg visar han upp sina händer.

– Så här ser det ut. Det kommer lite ny hud på de mindre skadade partierna, men de svarta vet jag inte om jag kommer att få behålla, säger han.

När GP träffar äventyrare­n har det gått 26 dagar sedan han räddades med helikopter. Under två dygn kämpade han för sitt liv på den 8 091 höga bergstoppe­n Annapurna i Himalaya.

Efter fyra dagar på sjukhus i Nepals huvudstad Katmandu flög han hem till Sverige, där han hoppades kunna fortsätta sin behandling.

I villaförrå­det mitt emot bänken han sitter på har en tryckkamma­re lyfts in med en kran. Maskinen köptes in av Klara Beijer, som bor här, för ett år sedan och kostade en miljon kronor.

Klara Beijer är själv inte redo att berätta om varför hennes familj behöver tryckkamma­ren, men säger att den gett goda privata resultat. Så bra att hon efter ett år bestämde sig för att starta ett eget företag och hyra ut tider.

Annapurna i bergskedja­n Himalaya är med sina 8091 ett av värdens högsta berg. Det anses också vara ett av de farligaste att bestiga. Enligt Guinness rekordbok hade 251 personer fram till och med januari 2018 tagit sig upp till toppen. 69 personer har förlorat sitt liv på berget, elva av dem på väg ner från toppen. Inget annat berg i världen har högre dödlighet.

När göteborgar­en Tim Bogdanov den 28 april, som förste svensk, håller upp den blågula flaggan på Annapurnas topp vet han om riskerna. En av de största utmaningar­na med Annapurna är bergets mytomspunn­a och snabbskift­ande väder.

För Tim Bogdanov som klättrar helt utan syrgas, och bär sin utrustning själv, är varje minut på den höga höjden en kraftanstr­ängning. Att bli fast i oväder kan bokstavlig­t vara livsfarlig­t. Han har därför påbörjat sin klättring redan klockan 02.00 på morgonen. Målet är att hinna både upp och ner igen innan den sena eftermidda­gen då vädret oftast är sämre.

När han klockan 14.00 når toppen av Annapurna växlar vädret. Tim hinner knappt att njuta av den lilla springa av utsikt som finns. Stressen ökar. Han förstår att han snabbt behöver påbörja nedstignin­gen.

37-åringen är en erfaren klättrare. Inför toppattack­en har han befunnit sig på berget i flera veckor. För att acklimatis­era kroppen har han tidigare under året varit och bestigit sju bergstoppa­r på över

 ?? ?? Tim Bogdanov är i dag ensam i Sverige om att bestiga världens högsta berg utan hjälp av syrgas. ”Jag skulle hellre bestiga lägre berg utan syrgas än högre berg med”, säger Tim som berättar att en stor del av hans motivation handlar om att utforska sina egna gränser efter de förutsättn­ingar han har. BILD: ANNACARIN ISAKSSON
Tim Bogdanov är i dag ensam i Sverige om att bestiga världens högsta berg utan hjälp av syrgas. ”Jag skulle hellre bestiga lägre berg utan syrgas än högre berg med”, säger Tim som berättar att en stor del av hans motivation handlar om att utforska sina egna gränser efter de förutsättn­ingar han har. BILD: ANNACARIN ISAKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden