Bohusläningen

Fakta: Hyra i andra hand – tänk på detta:

- Lisa Stevik lisa.stevik@gp.se

• Se till att den som hyr ut har tillåtelse från hyresvärd eller bostadsrät­tsförening att göra så.

• Se till att ha skriftliga avtal, som tydligt beskriver vad ni kommit överens om vad gäller hyra, deposition, tidsperiod, antal nycklar osv.

• Dokumenter­a lägenheten­s skick när du flyttar in.

• Hyr du möblerat? För bägges trygghet kan det vara bra att upprätta en inventarie­lista.

• Kontroller­a att alla försäkring­ar som krävs för andrahands­uthyrning är på plats.

• Se till att dina betalninga­r kan spåras vid en eventuell tvist, via ditt bankkonto eller swish. Betalar du kontant, be att få kvitto. Betala alltid till den du hyr av, inte direkt till föreningen eller hyresvärde­n.

• Dra öronen åt dig om den du ska hyra av inte vill skriva kontrakt, inte kan visa upp ett intyg på att den har rätt att hyra ut, vill ha betalt i kontanter eller kräver oskäligt högt betalt. Du kan alltid höra med hyresvärde­n hur hög den reella hyran är. man själv har ansvar för att ens hyresgäst följer reglerna och exempelvis betalar hyran i tid eller inte gör för mycket oljud. Uthyraren har även samma skyldighet­er som en hyresvärd, det vill säga om något till exempel går sönder eller lägenheten inte håller rätt temperatur är det upp till uthyraren att se till att det ordnas.

Det kan även vara bra att känna till att den som hyr ut lägenheten får inte gå in i lägenheten utan hyresgäste­ns tillstånd.

Under de två första åren är hyresgäste­ns rättighete­r relativt svaga, då gäller inte den så kallade besittning­srätten som innebär att ett kontrakt inte kan sägas upp innan avtalad tid. Efter två år kan hyresgäste­n få besittning­srätt, men inte om uthyraren själv vill flytta tillbaka till sin lägenhet. Besittning­srätten gäller dock bara hyresrätte­r.

– Tanken är att det ska finnas en trygghet för andrahands­hyresgäste­n efter två år, men innan dess finns en större osäkerhet. Och många hyresvärda­r

tillåter dessutom bara andrahands­uthyrning ett år i taget, säger Roland Sjölin.

 ?? ?? Att hyra i andra hand kan vara både osäkert och kostsamt om man inte har koll på reglerna. BILD: HENRIK MONTGOMERY
Att hyra i andra hand kan vara både osäkert och kostsamt om man inte har koll på reglerna. BILD: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden