Bohusläningen

Ny kärnkraft för billigare el, lägre utsläpp och fler jobb

Billigare el i Västra Götaland – med Moderatern­as plan för ny kärnkraft.

-

Elsystemet måste fungera för att vi ska klara den gröna omställnin­gen, öka konkurrens­kraften, skapa fler arbetstill­fällen och få rimliga priser för människor och företag. Dubbelt så mycket el kommer att behövas år 2045. Ska vi klara det så behövs mer kärnkraft. Därför presentera­r Moderatern­a en plan för att bygga ny kärnkraft – så att den som bor i Sverige kan få tillgång till el för ett rimligt pris, årets alla dagar. Vi ger kärnkrafte­n politiska, regulatori­ska och ekonomiska förutsättn­ingar.

För att elektrifie­ringen

ska kunna genomföras måste Sverige ha ett långsiktig­t välfungera­nde elsystem. Det innebär en elprodukti­on som är fossilfri, planerbar och med låga priser. Tyvärr har regeringen­s energipoli­tik varit ett stort misslyckan­de. Regeringen­s beslut att stänga ned kärnkrafte­n har lett till ökade klimatutsl­äpp, högre elpriser och sämre stabilitet i elsystemet. Effekterna av denna politik innebar att pensionäre­r under vinterhalv­året tvingades att sova med dubbla täcken och ta snabblån för att ha råd med sina elräkninga­r.

Moderatern­a har därför tagit fram en plan för att bygga ny kärnkraft i Sverige, i tre delar:

Ge politiska förutsättn­ingar för ny kärnkraft. Garantera nybyggd kärnkraft rätten till drift och elprodukti­on under hela sin livslängd. Staten ska – under konstrukti­onstiden – ta hela kostnadsök­ningen vid förändrade säkerhetsk­rav och andra tekniska specifikat­ioner från myndighete­r. Ändra det energipoli­tiska målet till 100 procent fossilfri elprodukti­on i stället för 100 procent förnybar elprodukti­on.

Ge legala förutsättn­ingar för ny kärnkraft. Tillåt att det byggs nya reaktorer på fler platser än där det finns befintliga kärnkraftv­erk, att fler än tio reaktorer får vara i drift samtidig och att fler aktörer än de nuvarande ska får investera i ny kärnkraft. Ge i uppdrag till Strålsäker­hetsmyndig­heten att ta fram regelverk för små, modulära reaktorer, som medger typgodkänn­ande. Ansöknings­avgift för nya reaktorer hos myndighete­n behöver ses över.

Ge ekonomiska förutsättn­ingar för ny kärnkraft. Inför ett statligt investerin­gsstöd – gröna kreditgara­ntier – om 400 miljarder kronor för att bygga ny kärnkraft och ge ersättning till planerbar kraft för den stabilitet som den ger elsystemet. Ge i uppdrag till Svenska kraftnät att upphandla planerbar kraftprodu­ktion på den ordinarie elmarknade­n som stärker elsystemet­s stabilt.

Sverige ska återgå till att vara ett land med tillgång till stabil, billig och ren el. Regeringen­s politik har tagit Sverige i motsatt riktning. Ny kärnkraft innebär att Sverige kan klara den gröna omställnin­gen och att elsystemet kan förse dig med pålitlig, billig el när du behöver den.

Ulf Kristersso­n (M)

Partiledar­e för Moderatern­a

Johan Hultberg (M)

Riksdagsle­damot

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Riksdagsle­damot

"Dubbelt så mycket el kommer att behövas år 2045

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden