Bohusläningen

Kvinna fick penicillin trots allergi – dog dagen därpå

En läkare i Sotenäs gav penicillin till en 90-årig kvinna trots att hon var allergisk mot det. Dagen efter dog hon på sjukhus. Läkaren tog inte del av patientens journal och missade allergivar­ningen. Händelsen är lex Maria-anmäld.

- Maria Lundberg marlun@bohuslanin­gen.se 0522-99000

Den 90-åriga kvinnan undersökte­s av läkaren på ett särskilt boende för äldre, SÄBO. Hon hade en infektion i en tå och läkaren ordinerade penicillin till patienten utan att kontroller­a i journalen om hon hade någon läkemedels­allergi, vilket det stod där.

Anledninge­n till det var att det saknades internetup­pkoppling. I lex Maria-anmälan framgår det att läkaren var stressad eftersom flera av hens kollegor var sjukskrivn­a och läkaren var ensam distriktsl­äkare i tjänst.

Patienten fick två doser penicillin innan misstaget uppdagades. Då hade hon blivit okontaktba­r, fått andningsbe­svär, lågt blodtryck och tappade hud. Hon fördes med ambulans till Näl, men hennes liv gick inte att rädda. Hon dog på sjukhuset dagen därpå.

Samma dag som den 90-åriga kvinnan fick penicillin var en närstående på besök. Den närstående såg att kvinnan inte mådde bra, och när hen fick veta att kvinnan hade fått penicillin, informerad­e hen personalen att hon var allergisk, men det fick inte läkaren veta. Så dagen efter fick patienten en andra dos penicillin.

Den 90-åriga kvinnan hade en rad olika sjukdomar när hon lades in på sjukhuset, bland annat covid-19. Men Ivo:s bedömning är ändå att den allergiska reaktionen mot penicillin var en bidragande orsak till att hon dog.

 ?? BILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Patienten fick penicillin ordinerat trots att hon var allergisk.
BILD: STINA STJERNKVIS­T Patienten fick penicillin ordinerat trots att hon var allergisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden