Bohusläningen

”Här avgörs Donbass öde”

Ukrainska styrkor utkämpar just nu ett av de svåraste slagen sedan kriget började, enligt president Volodymyr Zelenskyj. Hela Donbassreg­ionens öde ligger nu i händerna på den viktiga staden Sievjerodo­netsk, säger presidente­n.

-

UKRAINA

Efter flera dagar av intensiva gatustride­r medger den ukrainska sidan att ryska styrkor kontroller­ar större delen av nyckelstad­en Sievjerodo­netsk. Ukrainska styrkor har tvingats retirera på grund av kraftig beskjutnin­g.

Zelenskyjs­äger att striderna är ”väldigt intensiva”,

”väldigt svåra” och förmodlige­n bland de hårdaste under hela kriget.

– På många sätt avgörs ödet för vårt Donbass här, säger han.

Men långdistan­svapen från väst skulle ge Ukraina det övertag i eldkraft man behöver för att snabbt vinna staden, enligt Luhanskreg­ionens guvernör Serhij Hajdaj.

–Så fort vi har långdistan­svapen kan vi slåss mot det ryska artillerie­t, och våra specialsty­rkor kan rensa Sievjerodo­netsk på två eller tre dagar, säger Hajdaj. i en intervju som publicerat­s på hans sociala medier-konton.

Efter att ryska trupper retirerat från Kiev har Ryssland fokuserat på att ta kontroll över Donbassomr­ådet i östra Ukraina, som består av regionerna Luhansk och Donetsk.

Sievjerodo­netsk utgör det sista större hindret i Rysslands strävan att kontroller­a hela Luhanskreg­ionen. Grannstade­n Lysytjansk, på andra sidan floden Donets, är dock fortfarand­e under ukrainsk kontroll, men också den under kraftig beskjutnin­g. Om de sista utposterna i Luhansk faller bedöms de ryska styrkorna kunna gå raka vägen till staden Kramatorsk, som utgör ett viktigt ukrainskt fäste i Donetsk-regionen.

– Varje dag är det bombningar, och varje dag brinner något. Ett hus, en lägenhet... och det finns ingen som kan hjälpa mig, säger en äldre man som valt att stanna kvar i staden till AFP.

António Guterres, FN:S generalsek­reterare, uttrycker också sin oro över situatione­n och varnar för de följder konflikten får för världens matförsörj­ning.

– Kriget hotar att utlösa en hungersnöd utan motstycke, med social och ekonomisk oro som följd, varnar han.

I Turkiets huvudstad Ankara har samtal förts mellan Turkiet och Ryssland om att nå ett avtal för att föra ut spannmål som fastnat i ukrainska hamnar under den ryska sjöblockad­en.

Rysslands villkor för att släppa fram fartyg med ukrainska exportvaro­r är att Ukraina röjer sina egna minor längs med kusten. Det vägrar Ukraina, eftersom det skulle öppna dörren för nya ryska anfall.

Turkiet har, på FN:S begäran, erbjudit sig att eskortera fartygen ut.

– Vi är redo att samarbeta med våra turkiska kollegor, sade den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. För närvarande har 20–25 miljoner ton spannmål fastnat i hamnarna och det kan växa till 70–75 miljoner ton i höst, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Samtidigt uppges ett röjningsar­bete fortsätta i det sönderbomb­ade och numera ryskkontro­llerade Mariupol.

I många rasade byggnader har man hittat 50 till 100 döda, enligt Petro Andriusjtj­enko, som är rådgivare till stadens ukrainske borgmästar­e. Han beskriver det som en ”ändlös dödskarava­n” i ett inlägg på Telegram. Det framgår inte var han har fått sina uppgifter ifrån.

Ukrainska myndighete­r har uppskattat att minst 21 000 civila dödades under den flera veckor långa ryska belägringe­n av staden. (TT)

 ?? Foto: Bernat Armangue/ap ?? En skadad ukrainsk soldat i Donetskreg­ionen flyttas för att få vård.
Foto: Bernat Armangue/ap En skadad ukrainsk soldat i Donetskreg­ionen flyttas för att få vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden