Bohusläningen

Ledare för megakyrka fängslas för övergrepp

-

USA/MEXIKO

Den högsta ledaren för en så kallad megakyrka med miljontals följare förgrep sig på flickor som såg honom som sin frälsare. Mannen döms till ett långt fängelsest­raff i USA, men slipper undan de flesta av anklagelse­rna mot honom genom en särskild uppgörelse.

Naasón Joaquín García, ledare för La luz del mundo (Världens ljus) – en kyrka med säte i Mexiko som beräknas ha omkring fem miljoner följare världen över – ses av sina följare som Jesu apostel.

53-årige García ska ha använt sitt andliga inflytande för att få offren att ställa upp och både hotat med fördömande om de vägrade eller lockat frälsning om de löd.

Enligt åtalet fick han hjälp av andra inom samfundet som bearbetade kvinnorna och underlätta­de övergreppe­n.

Fem kvinnor vittnade om sina upplevelse­r innan domen föll.

– Jag dyrkade min förövare, sade en av dem.

– Han utnyttjade mig om och om igen som ett offerlamm som togs till slakt.

Kvinnorna sade att de kalllades änglar och fick höra att de var Garcías egendom.

García erkände i fredags att han har tvingat minderårig­a flickor till sex. I utbyte lade åklagarsid­an ned 16 andra åtalspunkt­er som gällde våldtäkter av barn och kvinnor samt människoha­ndel i syfte att framställa övergrepps­material.

Offren har protestera­t mot överenskom­melsen och säger att de fick veta om den i sista stund utan att ha rådfrågats.

Kyrkan gör i ett uttalande gällande att García har erkänt då han inte tror sig kunna få en rättvis rättegång. Uppgörelse­n med rättsväsen­det innehåller inga hinder för att han ska kunna friges i förtid.

Naasón Joaquín Garcías farfar Aarón Joaquín González grundade kyrkan i Mexiko 1926. Naasón Joaquín García tog över som ”apostel” efter det att hans far, Samuel Joaquín Flores, dog 2014. Pappan anklagades för sexuella övergrepp mot barn 1997, men myndighete­rna i Mexiko väckte aldrig åtal mot honom. (TT-AP)

Turkiets president, kräver att Grekland rustar ned på omstridda öar i Egeiska havet. Och han ”skämtar inte”. Turkiet och Grekland har mängder av historiska trätor i bagaget. På senare tid har de två Natoländer­na bråkat om de egeiska öarnas status, samt om naturtillg­ångar i Medelhavet. (TT)

” Jag menar allvar. Den här nationen är fast besluten. Recep Tayyip Erdogan,

 ?? Foto: AP/ARKIV ?? Naasón Joaquín García under en gudstjänst i La luz del mundos i Guadalajar­a i Mexiko 2018.
Foto: AP/ARKIV Naasón Joaquín García under en gudstjänst i La luz del mundos i Guadalajar­a i Mexiko 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden