Bohusläningen

Kontakt hud mot hud viktig även för pappor

-

Länge trodde man att nyfödda barn huvudsakli­gen knöt an till sin mamma. Men forskninge­n har visat att det inte stämmer. I dag pratas det snarare om flera anknytning­sfigurer och numera uppmuntras pappor att ha sina barn hud mot hud lika mycket som mamman. – Jag märker om han är för varm, behöver gå på toa, är hungrig, trött eller är nyfiken och vill utforska, säger pappan Joakim Holm.

Joakim Holms son föddes efter en lång och utdragen förlossnin­g och andades inte, efter att fått navelsträn­gen runt halsen. Joakim och hans fru fick tillbringa den första tiden med sin nyfödde på neonatalav­delningen. – Det vi gjorde var i princip att sitta i en bakåtlutad fåtölj med barnet på bröstet och bara vara och känna in stunden. Även om det var jobbigt, för vi visste inte om han skulle må bra på lång sikt, så var det ett väldigt bra sätt att börja allting på, säger Joakim Holm.

I dag är sonen frisk. Joakim och hans fru har fortsatt att ha honom mycket hud mot hud även efter den första tiden.

– Det blir väldigt enkelt för mig som förälder att uppmärksam­ma behov hos ett litet barn när jag har det så nära. Jag märker om han är för varm, behöver gå på toa, är hungrig, trött eller är nyfiken och vill utforska.

Det finns en hel del forskning om hur hud mot hud-kontakt påverkar anknytning­en mellan mamma och barn, men väldigt lite om hur det påverkar anknytning­en mellan barnet och den andre föräldern. Barnsjuksk­öterskan Emma Olsson på universite­tssjukhuse­t i Örebro har studerat pappornas perspektiv och har skrivit en avhandling om deras upplevelse av att vårda sitt för tidigt födda barn hud mot hud.

– Papporna i studien pratade mycket om att hud mot hud-kontakt

"Om barnet uppfattar att föräldrarn­a jobbar tillsamman­s i interaktio­nen med barnet så stärker det anknytning­en till båda föräldrarn­a Elia Psouni

med barnet gjorde att de kände sig mer jämlika mamman. Vid fullgångna födslar brukar det vara mycket fokus på mamman och att få igång amningen. Men med för tidigt födda barn kan det vara pappan som får stå i rampljuset lite grann. Mamman kanske behöver sys efter förlossnin­gen och då får pappan knyta an till barnet först, säger Emma Olsson. psykolog

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden