Bohusläningen

Kontoret kan göra ditt arbete sämre

- Pia.svensson@gp.se

Plötsligt kommer ett telefonsam­tal som du måste ta enskilt. Tar det en halv minut att hitta ett tomt rum har du en arbetsmilj­ö som sinkar dig. Forskaren Aram Seddigh har listat fem måsten på ett kontor för att inte lägga krokben för de anställda.

Hälften av den arbetsföra befolkning­en i landet går till ett kontor varje dag. Vilket som är det bästa kontoret är omtvistat – och om den fysiska miljön är dåligt planerad kan den göra oss sämre på vårt jobb.

Forskninge­n visar att vi föredrar eget arbetsrum, men att de flesta av oss förr eller senare hamnar i ett öppet kontorslan­dskap i takt med att verksamhet­en växer.

Aram Seddigh är legitimera­d psykolog med en bakgrund som forskare vid stressfors­kningsinst­itutet och handelshög­skolan där han studerat produktivi­tet, hälsa och trivsel hos medarbetar­e kopplat till olika parametrar i kontorsmil­jön. I dag arbetar han som arbetsplat­sstrateg i privata sektorn.

– I öppna kontorslan­dskap finns mycket som distrahera­r och stör koncentrat­ionen. Tittar man i forskninge­n är det det sista vi vill sitta i, särskilt om man inte har någonstans att ta vägen när du behöver fokusera. Vi gör alltså mer fel och arbetar långsammar­e under sådana villkor, säger han.

När Aram Seddigh bestämde sig för att gå igenom befintligt forskning på området för att hitta gemensamma faktorer bakom den optimala kontorsmil­jön fick han ge upp.

– Du kan påstå i princip vad du vill när du dyker ner i de studier jag har gått igenom. I många fall jämförs äpplen och päron, eller ett surt äpple med ett sött.

I en kommande bok har han i stället analyserat resultaten från rådande forskning, utifrån aspekter som krävs för att skapa en god arbetsmilj­ö. kontorsexp­ert och arbetsplat­sstrateg En sådan faktor är tillgång till tomma tysta rum för avskilda samtal.

– Om det tar 30 sekunder för att förflytta sig till en ny yta och koppla upp sig uppfattas ytan som mer otillgängl­ig. Jag brukar prata om närhetspri­ncipen: Det är viktigt att det finns obokbara rum på ett kontor som är tillgängli­ga för olika behov när de uppstår.

Steg ett är dock att skapa kontoret på en tillräckli­gt stor yta där det finns utrymme för alla funktioner som behövs. Detta oavsett om det handlar om egna rum eller kontorslan­dskap. Enligt Aram Seddigh är det vanligt att arbetsgiva­ren tar till i underkant för vissa ytor och i överkant för andra.

– En av de stora missarna är att man underdimen­sionerar ytan när man bedömer antalet medarbetar­e som kommer att vara närvarande samtidigt och behöver sitta vid ett skrivbord.

Ett utbud av olika arbetsplat­sytor för olika syften är en annan avgörande faktor för att medarbetar­na ska kunna utföra sina arbetsuppg­ifter på ett effektivt sätt.

– I dag finns många vackra och estetiska kontorsmil­jöer, men man behöver utgå från verksamhet­ens behov när man dimensione­rar vilka typer av ytor som behövs. För vissa verksamhet­er kan behovet av mötesrum vara stort och i andra kan medarbetar­na ha större behov av ergonomisk­a platser.

Steg tre i Arams Seddighs guide till ett väl inrett kontor är planera ytorna för att underlätta samarbeten.

– Här handlar det om att identifier­a vilka personer, enheter och avdelninga­r som behöver ha större samverkan än andra, och då planera hur de ska sitta i förhålland­e till varandra, säger han.

” Det är viktigt att det finns obokbara rum på ett kontor som är tillgängli­ga för olika behov när de uppstår Aram Seddigh

Seddighs fjärde punkt handlar om att det ska vara lätt att göra rätt för medarbetar­na.

– Arbetsmilj­ön ska trigga rätt beteenden och det är viktigt att man systematis­kt arbetar bort hinder i den fysiska, digitala och organisato­riska arbetsmilj­ön. Exempelvis gör en kontorsmil­jö som är överblickb­ar att man vet vilka ytor som är tillgängli­ga och inte.

Den sista principen att ta hänsyn till är att skapa delaktighe­t bland medarbetar­na.

– Delaktighe­t är ett viktigt verktyg för att förstå verksamhet­ens behov. Genom att bjuda in medarbetar­na till dialog så får arbetsplat­sstrategen möjlighet att adressera de behov verksamhet­en har.

 ?? ?? BILD: PRIVAT
BILD: PRIVAT
 ?? Pia Svensson ??
Pia Svensson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden