Bohusläningen

Shakur Omar är Uddevallas okända utlandspro­ffs och landslagss­pelare

-

Fotbollen i IFK Uddevalla var en kul tid med kompisarna. Fotbollen i Italien är ett steg närmare den stora drömmen. För 18-årige Shakur Omar har karriären tagit fart samtidigt som den bara har börjat. – Jag drömmer om A-laget redan i år, säger Uddevallas okända landslagss­pelare och fotbollspr­offs i Atalanta.

26 sekunder. Mer speltid än så behövde inte Shakur Omar för att göra mål i helgens P18-landskamp mellan Sverige och Finland.

Matchklock­an på 87.39: Shakur Omar byts in och tar sina första steg på planen. Matchklock­an på 88.05: Shakur Omar trycker in bollen i nätet på en målvaktsre­tur.

Det kan man kalla ett succéinhop­p trots att Finland höll ut och vann matchen med 2–1.

– Jag kom in, gjorde mål och är stolt över det. Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle och jag hoppas att det fortsätter, säger 18-åringen från Uddevalla några dagar efter hans femte ungdomslan­dskamp.

Sveriges pojklandsl­ag för spelare födda 2004 är just nu i Skene utanför Borås för en trenations­turnering. Förlusten mot Finland är historia och när vi pratar med Shakur Omar på hotellet så laddar spelarna för lägrets andra match mot Ungern.

Då vill Shakur Omar starta för Sverige. Två mål på två inhopp i hans senaste landskampe­r borde stärka möjlighete­rna för det.

– Jag hoppas starta och det ska bli kul att spela match. Det är någonting jag verkligen älskar och verkligen vill. Det är en dröm och viktigt för mig för jag har tänkt på att spela VM med landslaget. Vi får se om det sker, säger anfallaren som till vardags spelar i italienska Atalanta.

Samlingen är det sista som sker under fotbollssä­songen, sedan väntar en skön månads semester som han själv uttrycker det. Han har planerat att resa till London men framför allt ska han åka hem. I det här fallet är hemma där familjen bor: i Uddevalla.

– Jag försöker att ta det lugnt på sommaren och glömma bort fotbollen så mycket det går. Jag är med brorsan och kompisar och dricker kaffe. Jag gillar att hänga på Strandprom­enaden, säger 18-åringen som lämnade hemstaden för ungefär två år sedan.

Som ungdomsspe­lare var han med i IFK Uddevalla där det finns fina minnen från både Oddebollen och Uddevallak­annan.

– Det var kul att spela med IFK Uddevalla för det var mest på skoj och jag saknar den tiden. Nu har det seriösa kommit in där man måste spela bra och vinna. Det är skillnad, berättar han.

Shakur Omar har spelat fotboll i Serie A-klubben Atalantas primaveral­ag (ett slags juniorlag) sedan början av 2021. Han har fått gott om speltid mot talanger från samtliga italienska storklubba­r och dessutom mot Manchester United i Uefa youth league som är en euro

 ?? ?? Shakur Omar gjorde mål mot Finland i sin femte ungdomslan­dskamp.
BILD: MATHIAS BERGELD
Shakur Omar gjorde mål mot Finland i sin femte ungdomslan­dskamp. BILD: MATHIAS BERGELD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden