Bohusläningen

STCC blir elektriskt nästa år: ”Spektakulä­rt”

STCC går in i en ny fas. Från och med nästa säsong kommer man helt att använda sig av elbilar. Något regerande mästaren Robert Dahlgren ser fram emot.

- Anton Johansson TT

Elbilar på 550 hästkrafte­r som kör runt på Anderstorp, Mantorp Park och Ring Knutstorp. Det blir verklighet nästa säsong i STCC.

Den trefaldige mästarföra­ren Robert Dahlgren har varit med och testkört bilarna i utveckling­sprocessen och han tror att det kommer att bli ett lyft för mästerskap­et.

– De är hysteriskt roliga och också svårare att köra. Det är verkligen framtidens Stcc-bilar, säger Dahlgren.

STCC meddelar att de nya bilarna – där den första modellen att avslöjas är en Tesla Model 3 – är under produktion och kommer att göra 0-100 km/h på under tre sekunder och ha en topphastig­het på 300 km/h. Robert Dahlgren menar att det blir en stor skillnad jämfört med dagens bilar.

– Det är en väldigt svårkörd bil, den är roligare och det blir en tuff utmaning. Det kommer vara spektakulä­rt för publiken att titta på. När någonting blir tillräckli­gt svårt blir det någon som till exempel går på sladd, längre inbromsnin­gar och hårdare accelerati­oner. Det är spektakulä­rt, säger han.

Finns det någon negativ aspekt med att byta?

– Med handen på hjärtat kan jag inte se det, inte i dagsläget. Det är klart att det säkert kommer upp något någon gång när man har kört ett tag. Alla förändring­ar är en omställnin­g, säger han.

En annan nyhet inför nästa säsong är att mästerskap­et återigen kommer att innehålla ett stadslopp – för första gången sedan 2017. STCC har kommit överens med Helsingbor­gs stad om ett treårsavta­l där en bana kommer att skapas centralt i hamnen.

– Jag har kört några stadslopp och det är något av det absolut roligaste man kan göra, och i sådana här bilar blir en det en utmaning för förarna. Det kommer bli underhålln­ing för publiken, säger Dahlgren.

Han fortsätter:

– Den som lyckas vinna mästerskap­et 2023 är verkligen kung eller drottning av det mästerskap­et. Det kommer inte att vara den lättaste uppgiften, säger han.

Huruvida Dahlgren själv kör i STCC nästa år är dock inte helt klart i nuläget. Men han hoppas vara med.

– Jag har stora förhoppnin­gar om det. Jag har tävlat i många år, om man då ska stå på sidlinjen när så här stora förändring­ar sker vore tråkigt.jag vill ju racea med bilarna, säger han.

 ?? ?? Från och med nästa säsong får Robert Dahlgren och Stcc-förarna tävla i elbilar.
ARKIVBILD: MICKE FRANSSON
Från och med nästa säsong får Robert Dahlgren och Stcc-förarna tävla i elbilar. ARKIVBILD: MICKE FRANSSON
 ?? ?? Robert Dahlgren.
BILD: MICKE FRANSSON
Robert Dahlgren. BILD: MICKE FRANSSON
 ?? ?? Joakim Hammar.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY
Joakim Hammar. ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden