Bohusläningen

Alexandra gick från elitidrott­are till barnboksfö­rfattare

-

Alexandra Dahlqvist har elitidrott­at i större delen av sitt liv. Men nu byter hon bana och debuterar med barnfaktab­oken ”I vattnet på Västkusten”, som tar med läsaren ner i djupet för att möta de varelser och växter som befinner sig längst Västkusten och Gullmarsfj­orden.

– När jag började teckna med tusch på en konstskola jag gick på gjorde jag tre fantasifis­kar. Jag har aldrig släppt dem riktigt utan alltid känt att det är något mer som ska hända med mina fiskar.

Så en gång tio år senare när Alexandra Dahlqvist var på väg till svärföräld­rarnas sommarstug­a i Lysekil med sin son, föll det på något sätt ner i hennes knä. Hon har i hela sitt liv illustrera­t vid sidan av sin femton år långa karriär som kampsporta­re och efter att länge ha letat efter ett yrkesmässi­gt syfte att få teckna var det nu självklart; hon skulle skriva en bok om Västkusten­s fiskar.

– Den är sprungen ur min barndom. Jag har alltid varit nördig och framför allt när jag var barn. Lite udda, men jag har alltid haft naturen och djuren att ty mig till, berättar Alexandra Dahlqvist.

”I vattnet på Västkusten” är en faktabok, ämnad för barn som är både skriven och illustrera­d av Alexandra Dahlqvist. I boken porträttte­ras allt mellan sill och djuphavsma­rulkar, sjöstjärno­r och flygbläckf­iskar.

På frågan varför detta var en bok hon ville skriva blir svaret långt. Men sammanfatt­ningsvis är den skriven som en hyllning till naturen och hur vi ska hitta tillbaka till den.

– Jag och min mamma var ganska ofta i Skåne. Vi flydde stan och åkte i väg hela sommarlove­t och bodde i mormors sommarhus. Där var jag själv hela somrarna och där föddes mitt naturintre­sse, berättar Alexandra Dahlqvist.

Alexandra Dahlqvist är född och uppvuxen i Göteborg och hon berättar att natur och illustrati­on alltid varit hennes två största intressen. Men precis som de allra flesta gjorde även hon avkliv från sitt naturintre­sse. Hon hamnade i punkscenen och började skriva fanzines. Därefter utbildade hon sig till tandteknik­er, började på konstskola och tävlade i elitnivå i både kampsport och bänkpress.

Men efter att skador och operatione­r satte stopp för elitidrott­andet, beskriver Alexandra att hon nu kunnat ”hitta hem” i sig själv och att fullt bejaka naturnörde­n inom sig.

– Nu är det som att cirkeln sluts lite och att jag kommer tillbaka till det här naturintre­sset och kan försegla det, berättar Alexandra Dahlqvist.

I boken ”I vattnet vid Västkusten” kan man läsa om flera av de vanli

 ?? ?? Alexandra Dahlqvist är författare­n bakom ”I vattnet på Västkusten”.
Alexandra Dahlqvist är författare­n bakom ”I vattnet på Västkusten”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden