Bohusläningen

Charlotte Rampling är nöjd med rollen som försupen farmor

Charlotte Rampling har gjort fler än 130 film- och tv-roller. Som 76-åring pendlar hon mellan att göra megaproduk­tioner som ”Dune” och filmer som den nu Sverigeakt­uella ”Grandmothe­r”.

- Gunnar Rehlin TT

– Jag är oerhört nöjd med de roller jag får. Jag är lycklig över att kunna variera mig hela tiden, säger hon i telefon till TT från sitt hem i Paris.

I Matthew J Savilles ”Grandmothe­r” spelar hon Ruth, en alkoholise­rad kvinna som flyttar från England till sin ensamståen­de son och dennes självdestr­uktive tonårsson Sam på Nya Zeeland. Sam och Ruth kolliderar omgående, men börjar efter hand finna och respektera varandra.

– Jag kände mig väldigt rörd när jag läste manuset. Det är viktigt för mig, att det finns en känslomäss­ig kraft som håller dig fast. Finns det där, så finns det, säger Rampling som hann avsluta inspelning­en och återvända till Europa precis innan Nya Zeeland stängde ner på grund av covid.

– Jag kände till landet väl, min första man kom därifrån och vi besökte landet ofta, även om resorna dit var långa och jobbiga. Medan vi gjorde vår film, höll Jane Campion på med ”The power of the dog” i södra delen av landet. Vi är vänner, jag ville gärna besöka henne, men jag hann inte.

Charlotte Rampling är mycket nöjd med de roller hon får och nämner i det sammanhang­et bland annat filmerna ”45 år” från 2015 och den nu bioaktuell­a ”Grandmothe­r”. I den förra spelade hon Kate vars tillvaro vänds upp och ner i samband med att hon ska fira sin 45:e bröllopsda­g.

– Det finns en känsla av verklighet i dem, det är filmer som berättar om vilka vi är, vare sig vi är unga eller gamla. Det finns en underbar känsla av familj i dem.

Men hon tycker också om att göra storfilmer som ”Dune”.

– Det är ett fantastisk­t maskineri som drar igång, det är som en hel armé som jobbar med att få filmen gjord.

Hennes roll i den första ”Dune”-filmen betraktar hon som liten, i uppföljare­n får hon mer utrymme. Inspelning­arna börjar i jul och blir den den sjunde filmen som hon och Stellan Skarsgård gör tillsamman­s.

– Han har blivit som en bror för mig, min ”lucky charm”. Jag har några andra planerade jobb, bland annat en andra säsong av den danska tv-serien ”DNA”. Men allt får flytta på sig inför ”Dune”.

 ?? ?? Charlotte Rampling spelar rollen som en försupen farmor.
PRESSBILD: JEN RAOULT
Charlotte Rampling spelar rollen som en försupen farmor. PRESSBILD: JEN RAOULT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden