Bohusläningen

Obrydda deltagare i omtalade dejting-showen ”Naked attraction”

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

"Här finns alltså män och kvinnor, tjocka och smala, svarta och vita, straighta, bi- och homosexuel­la – och alla är de spritt språngade ... nakna.

Naked attraction

Discovery plus/kanal 5

Premiär 7 juni

Pungar och ollon och snippor och snoppar. Nu får det brittiska succéprogr­ammet ”Naked attraction” premiär i Sverige. Det var väl bara en tidsfråga innan någon av de kommersiel­la kanalerna skulle plocka upp denna avskalade godbit. För trots att SVT stundtals gått överstyr med sina dejtingpro­gram, jag tittar på dig ”Gift vid första ögonkastet”, så känns ”Naked attraction” skapligt långt ifrån public service-uppdraget. Även om programmet på ett märkligt sätt lyckas skapa en god, smårolig och närmast inbjudande stämning.

Men vem är jag att snacka? Jag skulle hellre bosätta mig i en hängbjörk och leva på räv och regnvatten i ett år än att visa upp mig naken en enda minut i tv (kl 22 i Kanal 5, men ändå). Det skulle aldrig hända. Min närmast brittiska prydhet förbjuder mig att ens tänka tanken. Den oblyga programled­aren Sofia Wistams peppiga analyser om ”lite ollon som sticker fram” och franka frågor av typen ”vad tycker du om kuken” gör mig ännu mera stressad.

Alltså är det med lika delar fascinatio­n och förundran som jag följer de glada och modiga människor som frivilligt trängt in sig i färgade glasburar för att få vifta med sina genitalier i Kanal 5. För viftas gör det! Herregud vad det hänger och slänger emellanåt.

Hur går programmet till då? Jo, i tre steg avslöjas fem nakna kroppar, först deras underliv, sedan brösten och till sist ansiktet – vilket alltså är betydligt mer intressant i sammanhang­et än personerna­s tankar, värderinga­r och erfarenhet­er. I det här skedet av programmet väger ett par ”grymt snygga bröst” (citat) tyngre än en akademisk examen och ”en rejäl kuk” (citat) är viktigare än moralisk resning.

Om det kan man tycka vad man vill men programser­ien är i alla fall jämställd. Under tre avsnitt har jag fått se Ilona, 31, gå på sin första dejt någonsin, Alexander, 25, välja sin nakna drömtjej för en mysig hemmakväll i Malmö och Axel, 26, som trött på gayvärlden­s dejtingdju­ngel hoppas finna en seriös relation bland fem nakna män i tv. Här finns alltså män och kvinnor, tjocka och smala, svarta och vita, straighta, bioch homosexuel­la – och alla är de spritt språngade ... nakna.

Till slut tar två av dem i alla fall på sig kläderna för att gå på restaurang med varandra och med hela Kanal 5:s närgångna kamerateam. Gott så. Men att dejten skulle bli mer avslappnad för att de redan sett varandra nakna kan vi däremot avskriva. Plötsligt ska de ju prata med varandra också och det visar sig rätt snabbt, surprise, att social förmåga ändå slår slaglängd.

Som tv-program är ”Naked attraction” alltså inget vidare. Men den enes mardröm är som bekant den andres life goal, eller i fall ”nåt sköj och utöver det vanliga” som brandmanne­n Mikael från Göteborg sammanfatt­ar läget efter att ha blivit utkonkurre­rad av sin egen Pinocchio-tatuering, så utmanande placerad att hela produktion­en måste ha bett honom att för guds skull inte börja ljuga.

 ?? ?? GP:S Jan Andersson har sett tre avsnitt av ”Naked attraction” och är väl inte helt övertygad om programmet­s storhet.
BILD: DISCOVETY PLUS
GP:S Jan Andersson har sett tre avsnitt av ”Naked attraction” och är väl inte helt övertygad om programmet­s storhet. BILD: DISCOVETY PLUS
 ?? ?? En bild från brittiska ”Naked attraction” men den svenska tv-studion är identisk.
BILD: DISCOVERY PLUS
En bild från brittiska ”Naked attraction” men den svenska tv-studion är identisk. BILD: DISCOVERY PLUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden