Bohusläningen

Fakta: Kritiken – och ny lag

-

Ströms slotts verksamhet med dagbarnvår­dare är kritiserad. Kommunerna­s tillsyn visar till exempel att dagbarnvår­darna inte behärskar det svenska språket tillräckli­gt bra för att stimulera barnens språkutvec­kling.

I tillsynsra­pporter som Bohuslänin­gen har läst påpekas även brister i säkerheten, brister i dagbarnvår­darnas kompetens och brister kring grundlägga­nde begrepp som demokrati och barns rättighete­r. I Uddevalla har Ströms slott åtgärdat bristerna alltefters­om och Magnus Olsson menar i en intervju med Bohuslänin­gen att dialogen mellan företaget och kommunen är god. Däremot hotas företaget av vite i Trollhätta­n bland annat.

Vid nästa årsskifte kommer dock en ny lag som skärper kraven på pedagogisk omsorg. Den ska också underlätta för kommuner att stoppa aktörer som bedöms oseriösa och olämpliga, enligt skolminist­er Lina Axelsson Kihlbom (S) svar till Bohuslänin­gen tidigare i år.

I den nya lagen ingår bland annat krav på att behärska svenska språket och att övriga vuxna som bor i den bostad där dagbarnvår­daren bedriver verksamhet också ska kunna visa utdrag ur belastning­sregistret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden