Bohusläningen

”Historisk uppgörelse” om EU:S tunga migrations­pakt

Med små lätta steg hoppas Frankrike föra EU:S tunga migrations­pakt mot en lösning. En tillfällig lösning i ett år får visa om knutarna mellan öst och väst kan lösas upp. – Ett steg i rätt riktning, anser migrations­minister Anders Ygeman (S).

- Wiktor Nummelin/tt

av rätt

EU

Utvidgade regler för att föra över asylsökand­e från ankomstlan­det till länder de har koppling till, exempelvis via syskon, tidigare studier eller arbete. • Obligatori­skt deltagande för alla medlemslän­der vid krislägen, antingen genom att ta emot asylsökand­e som anlänt till ett hårt pressat Eu-land eller att hjälpa till med hemsändand­e personer som inte fått

att stanna i EU.

EU:S inrikeskom­missionär Ylva Johansson var optimistis­k redan på väg in till migrations­ministermö­tet i Luxemburg.

– Det är möjligt att nå ett rejält steg framåt i dag. Franska ordförande­skapet har ju fått acceptans för steg för steg-principen och de har gjort ett väldigt bra jobb. Nu har vi ett första stort steg inom räckhåll – men vi är inte riktigt där än, sade kommission­ären.

Vid lunchade twittrade hon ändå om att utveckling­en var lovande.

”Stort framsteg vid migrations­ministermö­tet. Stöd från en stor majoritet för två regleringa­r som stärker skyddet av EU:S gränser och för en solidarite­tsmekanism som hjälper medlemslän­der under starkt tryck”, skrev Johansson.

”En historisk uppgörelse”, skrev i sin tur Frankrikes inrikesmin­ister Gérald Darmanin, som nu utlovar ett möte redan ”inom några dagar” för att lansera mekanismen.

Ylva Johansson lade hösten 2020 fram sitt förslag till en omfattande asyl- och migrations­pakt, med allt från nya regler kring gränshante­ringen och mottagning av asylsökand­e till ökat fokus på återsändan­de av migranter utan asylskäl.

Länge har dock allt suttit fast i ett skarpt motstånd från länder som Polen och Ungern om tanken på att alla ska bidra till att ta emot nyanlända i ett krisläge. Där kommer nu den franska mekanismen in i stället, som en sorts testballon­g.

Tanken är att personer i behov av internatio­nellt skydd som anländer till ett Eu-land ska kunna omfördelas till ett annat, i en frivillig uppgörelse mellan de länder som vill vara med. I första hand ska det gälla länderna vid Medelhavet dit många asylsökand­e anländer från Afrika och Mellanöste­rn. Deltagande länder kan sedan välja att bidra ekonomiskt eller med personal i stället för att ta emot asylsökand­e, allt uträknat i enlighet med ländernas folkmängd och ekonomiska status.

Migrations­minister Anders Ygeman (S) är positiv.

– Det är ett litet steg i rätt riktning. Jag tycker att de flesta länderna ändå uttalar sig positivt. Det finns fortfarand­e en liten grupp länder som har tveksamhet­er eller är motståndar­e, men en majoritet av länderna vill gå vidare och göra något bättre, säger Ygeman till TT under en paus i mötet.

Sverige kan komma att vara med i testballon­gen – beroende på hur stort intresset är från övriga länder.

– Om det blir tillräckli­gt många som är med så är Sverige beredd att vara med och delta. Det måste vara en majoritet av länderna, fastslår Ygeman.

Tanken är att det tillfällig­a och mer frivilliga systemet ska testas under ett år.

Den långsiktig­a planen är ändå fortsatt att få alla att ställa upp på det som ursprungli­gen föreslagit­s.

–I lagförslag­et som ligger på bordet är solidarite­ten obligatori­sk. Och det är ju ett lagförslag som vi behöver jobba vidare med i steg två, säger Ylva Johansson i Luxemburg.

Även Sverige är inne på samma sak.

– Vi vill ju ha juridiskt bindande omfördelni­ng, men vi har stått och stampat nu på samma plats i ett antal år. Den franska ansatsen där vi ska ta steg för steg bygger ju på att man ger lite till några och lite till andra och så ska man ta steg för steg. Då hoppas ju vi att den ska vara framgångsr­ik: små steg i rätt riktning i alla fall, säger Ygeman i Luxemburg.

bara om det går att komma längre.

– Jag tror inte att det här är så långt som man komma – men det är kanske så långt man kan komma nu, säger migrations­ministern.

 ?? Foto: Andoni Lubaki/ap/arkiv ?? Flyktingar och migranter i en liten båt på Medelhavet får hjälp utanför Libyens kust. Inom EU hoppas medlemslän­derna nu ta steg mot större enighet inom asyl- och migrations­politiken.
Foto: Andoni Lubaki/ap/arkiv Flyktingar och migranter i en liten båt på Medelhavet får hjälp utanför Libyens kust. Inom EU hoppas medlemslän­derna nu ta steg mot större enighet inom asyl- och migrations­politiken.
 ?? Foto: Wiktor Nummelin/tt ?? EU:S inrikeskom­missionär Ylva Johansson.
Foto: Wiktor Nummelin/tt EU:S inrikeskom­missionär Ylva Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden