Bohusläningen

M: ”Allianslös­heten rasade samman som ett korthus”

Det blev ett griftetal över den övergivna säkerhetsp­olitiken när moderaten Hans Wallmark steg in i debatten om regeringen­s utrikespol­itiska deklaratio­n. – Vi är samlade för att ta farväl av den svenska allianslös­heten, sade han.

-

POLITIK

Moderatern­a stödjer fullt ut regeringen­s Natolinje i utrikesdek­larationen och välkomnar Socialdemo­kraternas snabba svängning Natofrågan. Wallmark, utrikespol­itisk talesperso­n, tog upp datumet den 24 februari, då Ryssland inledde sin invasion av Ukraina.

– Den dag Hultqvistd­ok

itrinen och den militära allianslös­heten rasade samman som ett korthus.

Samtidigt undrade han om det inte finns ett uns av självkriti­k över att Socialdemo­kraterna hårt har kritiserat dem som velat ha ett medlemskap i decennier. I den förra utrikesdek­larationen, från den 16 februari år, var ett Natomedlem­skap uteslutet.

–Den säkerhetsp­olitiska linje som Sverige hade i 200 år tjänade Sverige bäst, svarade utrikesmin­ister Ann Linde (S). Men, tillade hon, det som låg bakom det snabba linjebytet var Rysslands invasion av Ukraina och att Finland också beslutade att söka inträde i Nato. Det förändrade helt läget.

i– Då är vi beredda att ändra oss, sade Ann Linde.

Vänsterpar­tiets Håkan Svenneling uttryckte oro för vad regeringen är beredd att ge upp för att tillfredss­tälla Turkiet.

– Vad är Sverige berett att förhandla bort i konstrukti­v anda? Vapenexpor­t? Utvisa kurder som sökt skydd här? undrade han.

Utrikesmin­istern ville inte svara direkt på frågorna.

–När man har en ratifikati­onsprocess kan det alltid komma upp frågor och problem på vägen, vilket har skett. Vi behandlar det i konstrukti­v anda med Finland och Nato. Min bedömning är att det inte underlätta­s av att jag kommentera­r de diskussion­er som pågår säger hon.

Det svaret tillfredss­tällde inte Håkan Svenneling.

– Det är anmärkning­svärt att utrikesmin­istern inte är beredd att kommentera vad som ligger på bordet, det är en indikator på att regeringen är beredd att öppna upp för vapenexpor­t till Turkiet. Jag är orolig för vad regeringen förhandlar bort för att bli medlem i Nato, säger han.

– Det finns ingen anledning för kurder i Sverige att känna oro, vi diskuterar inte kurder, däremot tar vi den oro Turkiet visar för terrorism på allvar, säger Ann Linde. nu,

Kristdemok­raternas Mikael Oscarsson ville ha svar på vad regeringen gör för att inte en politisk vilde på vänsterkan­ten, Amineh Kakabaveh, ska blockera Natoproces­sen.

– Låt mig invända mot beskrivnin­gen politisk vilde på vänsterkan­ten, man kan gott säga ledamot av Sveriges riksdag, kontrade Ann Linde och sade sedan att samtalen med Turkiet fortsätter.

Centerpart­isten Kerstin Lundgren vill veta om Sverige stödjer Ukrainas, Moldaviens och Georgiens försök att bli kandidatlä­nder till EU.

–Vi bör tydligt markera och ge Ukraina, Moldavien och Georgien kandidatst­atus. Vi ska inte vara rädda för att provocera, säger hon.

– Det är väldigt viktigt att vi stödjer Ukraina i deras medlemskap­sansökan och vi gör det, säger Ann Linde.

Sverigedem­okraten Aron Emilsson kritiserad­e regeringen för senfärdigh­et, trots att SD ändrade sin syn på Natomedlem­skap några veckor före Socialdemo­kraterna.

Han fick kritik för att partiledar­en Jimmie Åkesson inte kunde välja mellan USA:S president Joe Biden och Rysslands president Putin kort före invasionen av Ukraina. Och för att SD röstade emot ett stödpaket till Ukraina i Eu-parlamente­t.

– Jag vill vara mycket tydlig, ja det var nog fel att inte från allra första början stödja Ukraina, säger Aron Emilsson. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden