Bohusläningen

Finland planerar stängsel mot öst

Finlands regering vill ändra lagen för att kunna förstärka sin gräns mot Ryssland och hindra hybridoper­ationer där asylsökand­e utnyttjas. Men lagförslag­et regeringen lagt fram är inte tufft nog, enligt opposition­en.

-

FINLAND Ändringen i beredskaps­lagen skulle göra det möjligt för Finland att stänga delar av gränsen för asylsökand­e om de skulle utnyttjas i en situation som den som inträffade förra året där tusentals migranter försökte korsa gränsen från Belarus till Polen och Litauen. Både regeringen och opposition­en är överens om att gränsen, som nu till stor del bara markeras av skyltar enligt Reuters, behöver stärkas med exempelvis stängsel.

Lagförslag­et kan ändå stoppas då bland annat Sannfinlän­darna vill gå ännu längre och tillfällig­t avbryta möjlighete­n att söka asyl helt och hållet, rapportera­r Svenska Yle.

– Vi har bundit oss till internatio­nella konvention­er och det måste finnas möjlighet att söka asyl för dem som behöver det, men vi måste kunna se till att det inte missbrukas, säger inrikesmin­ister Krista Mikkonen (Gröna). (TT)

 ?? Foto: Markku Ulander/lehtikuva via AP ?? Inrikesmin­ister Krista Mikkonen (Gröna).
Foto: Markku Ulander/lehtikuva via AP Inrikesmin­ister Krista Mikkonen (Gröna).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden