Bohusläningen

Stora nedskärnin­gar hotar när regeringen omfördelar biståndet

- Marie.kennedy@gp.se

Regeringen­s chocksänkn­ing med över nio miljarder kronor av det internatio­nella biståndet, för att finansiera ukrainskt flyktingmo­ttagande i Sverige, slår hårt mot svenska hjälporgan­isationer. – Man låter de fattigaste betala för vårt flyktingmo­ttagande. Det är budgettekn­iskt smart, men det är inte etiskt okej, säger Anders Berg på Individuel­l Människohj­älp.

I fjol ökade allmänhete­ns givande till hjälporgan­isationer med 9,7 miljarder kronor, vilket fortsatte att öka kraftigt med flera miljarder kronor efter den ryska invasionen i Ukraina i år.

I april kom dråpslaget när regeringen aviserade att man skär ner det internatio­nella biståndet med nära tio miljarder kronor och omfördelar de pengarna till Migrations­verkets ukrainska flyktingmo­ttagande i stället.

Miljardern­a motsvarar en fjärdedel av Sidas budget, och där sitter man just nu och gör en konsekvens­analys av närmare 2 000 avtal. De som drabbas hårdast av nedskärnin­garna är miljöorgan­isationer, människorä­ttsorganis­ationer och civilsamhä­llesorgani­sationer.

– Omfördelni­ngen får mycket allvarliga konsekvens­er, för det är ju inte så att alla andra kriser försvinner. Så vi fördelar då om biståndet till världens mest utsatta människor tillbaka till oss i Sverige. Helt plötsligt kommer organisati­oner i Afrika och Latinameri­ka att stå helt utan finansieri­ng. Detta är i grunden allvarligt, säger Charlotte Rydh, generalsek­reterare i branschorg­anisatione­n Giva Sverige.

En av de organisati­oner som drabbas direkt av nedskärnin­garna är IM, Individuel­l Människohj­älp, som arbetar med samarbetsp­artner i Indien, Nepal, Mellanöste­rn och södra Afrika. De har fått ett sparkrav på 39 procent under året, vilket innebär att de förlorar 27 miljoner kronor.

– Vi visste inte ens om detta under årets första fyra månader. Rent praktiskt så innebär det att vi har 27 miljoner kronor mindre att ge till våra lokala samarbetsp­artners ute i världen, däribland pengar som skulle säkra upp demokrati, rättvisa och mänskliga rättighete­r i Ukraina. Det är ju absurt, säger Anders Berg, chef för den internatio­nella verksamhet­en.

IM kommer att försöka lösa problemen genom att använda pengar man sparat undan för krislägen, och hoppas att ingen av deras partners ska tvingas lägga ner eller säga upp personal.

– Vi hoppas att detta är en engångshän­delse, men vi fruktar att det är en testballon­g. Även om vi täcker upp med våra besparinga­r så är det ett dråpslag och man låter de fattigaste betala vårt flyktingmo­ttagande, säger Anders Berg.

Organisati­oner som till exempel Röda Korset som arbetar med humanitärt bistånd till naturkatas­trofer och svält är undantagna från nedskärnin­garna.

Biståndsmi­nistern Matilda Ernkrans (S) står bakom beslutet att omfördela biståndspe­ngar till ukrainskt flyktingmo­ttagande, men har

Generalsek­reterare i branschorg­anisatione­n Giva Sverige

” Helt plötsligt kommer organisati­oner i Afrika och Latinameri­ka att stå helt utan finansieri­ng. Detta är i grunden allvarligt. Charlotte Rydh

också sagt att det kan komma att ändras.

– Vi har fått uppgifter från Migrations­verket som pekar på att det kanske inte blir så många ukrainska kvinnor och barn som man trodde i första prognosen. Vi hoppas att vi kan återkomma i närtid med hur vi ser på detta, sade hon i en Ekointervj­u.

Under onsdagen gick ett 50-tal hjälporgan­isationer ut i ett nationellt upprop för att rädda biståndet. Uppropet pågår fram till den 11 september.

 ?? ?? Hållbara jordbruksp­rojekt i Latinameri­ka hotas efter regeringen­s nedskärnin­g av biståndspe­ngar. Även biståndet till civilsamhä­llesorgani­sationer i Afrika kommer att dras ner. ”Rent praktiskt innebär det att vi har 27 miljoner kronor mindre att ge till våra lokala samarbetsp­artners ute i världen”, säger Anders Berg, chef för den internatio­nella verksamhet­en på IM. Till höger på bild Charlotte Rydh, generalsek­reterare för branschorg­anisatione­n Giva Sverige. BILDER: CHRISTIN PHILIPSON, MALIN KIHLSTRÖM, MOSTPHOTOS
Hållbara jordbruksp­rojekt i Latinameri­ka hotas efter regeringen­s nedskärnin­g av biståndspe­ngar. Även biståndet till civilsamhä­llesorgani­sationer i Afrika kommer att dras ner. ”Rent praktiskt innebär det att vi har 27 miljoner kronor mindre att ge till våra lokala samarbetsp­artners ute i världen”, säger Anders Berg, chef för den internatio­nella verksamhet­en på IM. Till höger på bild Charlotte Rydh, generalsek­reterare för branschorg­anisatione­n Giva Sverige. BILDER: CHRISTIN PHILIPSON, MALIN KIHLSTRÖM, MOSTPHOTOS
 ?? Marie Kennedy ??
Marie Kennedy

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden