Bohusläningen

Fakta: Jimmy Guo

- Mia Gahne TT 4 portioner, 30 minuter 4 portioner, 10 minuter

Fleetwood Mac

Jimmy Guo är tvåan som ingen glömmer. Med kinesiska smaker, starka känslor och oemotstånd­liga smilgropar vann han tv-publikens hjärtan i ”Sveriges mästerkock”. I dag bjuder han på fräsch försommarm­at.

Det doftar ettrig sichuanpep­par och aromatiska korianderf­rön i köksstudio­n. Jimmy Guo står och rostar kryddor som ska strös över knapriga kycklingsk­inn, något av det bästa han vet.

I TV4:S ”Sveriges mästerkock” blev han en mer än värdig tvåa, efter vinnaren Adam Thulin, och dessutom vann han den påföljande tävlingen ”Efter stängning”, där priset var att få ta över domaren Markus Aujalays Stockholms­restaurang Tegelbacke­n för en kväll.

– Det var väldigt, väldigt nervöst. Hundrasjut­tio gäster skulle äta min mat – på en etablerad restaurang. Men det gick bra och jag lärde mig massor.

Efter hans tv-medverkan tiodubblad­es antalet följare på Instagram över 30 år. Stockholm. eller 90-talshouse.

Alltid i kylen: Vanlig mjölk.

Drömresemå­l: Vietnam.

Äter aldrig: ”Jag äter allt. I alla fall en gång.”

Dricker helst: Jasminte.

Förebild i köket: David Chang och Nigella Lawson.

Favorithus­man: Biff Rydberg.

Tre ingrediens­er han inte kan leva utan: Smakförstä­rkaren MSG, vitlök och soja. en natt och nu kan Jimmy Guo knappt gå i matbutiker utan att bli stoppad av folk som vill hälsa och byta ett par ord. Detsamma gäller hans mamma Anlin

Zhang, som också var med under finalen, och som har en stor del i Jimmys kärlek till mat och det kinesiska köket.

– Jag har alltid velat hjälpa till och hon har alltid uppmuntrat mig, och lärt mig att hålla rent och snyggt. Hon är otroligt stolt.

Något av mammans recept kan säkert slinka med i Jimmy Guos senaste projekt. Han är nämligen mitt uppe i fotografer­ingen till sin kommande kokbok ”Mitt kinesiska skafferi” (Mondial) och har tagit tjänstledi­gt på halvtid från sitt jobb som copywriter. Nu är det mat som gäller.

– Det här är som en dröm, och jag pushar mig själv hela tiden för att hålla den nivån jag vill hålla. Kineser ska kunna känna igen sig i boken, samtidigt som den har ett utbildande syfte och förhoppnin­gsvis väcker folks nyfikenhet på nya ingrediens­er och smaker.

4 urbenade kycklingkl­ubbor med skinn eller kycklingst­eaks salt nymalen svartpeppa­r 1 tsk sichuanpep­par 1 tsk fänkålsfrö­n 1 tsk svartpeppa­r 1 tsk korianderf­rön färsk koriander till garnering, grovhackad

Knaperstek­t kyckling med sichuanpep­par

Här lyfter Jimmy Guo det krispiga kycklingsk­innet till nya nivåer med en torrostad kryddbland­ning som också passar till grillat kött. Blandninge­n går att spara i lufttät burk.

1. Torka kycklingen torr med hushållspa­pper. Salta och peppra ordentligt.

2. Rosta de torra kryddorna i en torr panna tills de börjar få färg och dofta gott. Var försiktig så att de inte bränns.

Melonsalla­d med mynta, fisksås och chili

”Inget smakar så mycket sommar som melon och mynta. Här serveras kombinatio­nen med en asiatiskin­spirerad dressing med sälta, umami, hetta och mycket fräschör”, säger Jimmy Guo.

Gör så här:

1. Dela melonen på hälften och gröp ur kärnorna med en sked.

2. Skopa sedan ur köttet med sked i rustika munsbitar och lägg upp i en djup tallrik. Toppa med massor av rivna myntablad.

3. Hacka chilin fint och rör ihop med fisksås, limesaft och honung. Smaka av.

4. Skeda dressingen över melonen. Ringla över en skvätt olivolja och servera.

1 galia-, honungs- eller cantaloupe­melon rejält med färsk mynta 1 röd chili 1 msk fisksås 2 lime 1 tsk honung olivolja flingsalt

Att dricka till

Tre godingar om Jimmy får välja

– Bästa chilin. Älskar doften, smaken, hettan.

GB Glace – Sommarens bästa glasstrut?

med ”det hele” – Tillbehöre­n gör korven.

 ?? ?? Jimmy Guo hoppas kunna inspirera människor till att upptäcka nya ingrediens­er och smaker.
Kung Fu Girl Riesling (2690), 145 kronor.
Alkoholfri­tt: Jasminte.
Jimmy Guo hoppas kunna inspirera människor till att upptäcka nya ingrediens­er och smaker. Kung Fu Girl Riesling (2690), 145 kronor. Alkoholfri­tt: Jasminte.
 ?? ?? Efter silvret i ”Sveriges mästerkock” satsar Jimmy Guo på sin egen kokbok och en matglad karriär.
Efter silvret i ”Sveriges mästerkock” satsar Jimmy Guo på sin egen kokbok och en matglad karriär.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden