Bohusläningen

Det hände då

- Födelsedag­ar

I dag är det i USA. Den firas givetvis genom att man äter kulturväxt­en, som har odlats i tusentals år.

För 35 år sedan, 1987, skrev Margaret Thatcher historia, när hon som första premiärmin­ister i Storbritan­nien på 160 år ledde det konservati­va partiet till valseger för tredje gången i rad. Precis som 1983 hade hon beslutat att gå till val ett år tidigare än hon behövde, uppenbarli­gen en korrekt bedömning av det politiska läget. Margaret Thatcher satt kvar som premiärmin­ister till 1990. 1960,

föddes artisten

Hans genombrott kom i gruppen Apache, bildad 1988. Som rocktrubad­ur inspireras han av den svenska och amerikansk­a vistraditi­onen. Han har släppt album som ”Vitabergsp­redikan” (1994), ”Hjärtats melodi” (2000) och ”5 dagar i augusti” (2010). 2014 fick Sundström Evert Taube-stipendiet och på senare år har han släppt albumen ”Domedagspr­edikan” (2019) och ”Östan västan om stress och press” (2021).

För 86 år sedan, 1936, föddes skådespela­ren Helena Brodin Friberg. Hon studerade vid Dramatens elevskola 1957–1960 och blev därefter engagerad vid Dramaten och Tv-teatern. Hon spelade bland annat Signe i tv-serien ”Hedebyborn­a” (1978–1982). Brodin hade också en stor roll i tv-serien ”Skärgårdsd­oktorn” (1997–2000).

Vår profil har spelat med i flera filmer. En av dem hette ”The Wild Wild West”. Den gick som serie i amerikansk tv under den senare delen av 1960-talet.

The Wild Wild West var en mycket säregen produktion. Den var en blandning av Vilda Västern, science fiction och gammaldags deckare.

Vår profil spelade rollen som Lyle Dixon. Vi kan kalla honom för Lyle i vår berättelse.

Det finns ett foto av honom som cowboy, med en halsduk runt halsen och en stor hatt på huvudet. Han står bredvid en häst. Kunde han rida? Man tänker inte på honom som ryttare.

I filmen är Lyle Dixon en av flera jordägare som råkat illa ut. Några skurkar försöker ta deras gårdar ifrån dem. Men seriens hjältar rycker ut och räddar de utsatta.

Vår profil har också varit med i ”David Boone”. Den var också en amerikansk tv-serie, som sändes i 165 episoder under slutet av 1960-talet. Händelsern­a i David Boone utspelar sig på 1700-talet, vid tiden för det amerikansk­a frihetskri­get.

Lyle blev aldrig någon riktig filmstjärn­a. Vi vet inte vad kritikerna tyckte om honom. Hans insats i David Boone var mycket blygsam. Han medverkade bara i en av de 165 episoderna.

Men han hade i alla fall kommit upp sig och fått ett par filmroller. Det berodde på att han var mycket känd. Därför blev det säkert också lite extra klirr i kassan.

Lyle var född på en plats som hette Waco. Han kom från ett mycket fattigt hem och var nummer tre av elva syskon.

"Vår profil led av att vara fattig. Han skämdes över att alltid gå illa klädd.

År 1936 flyttade familjen till New York. Det blev en hård tid för vår profils pappa Thomas, som måste försörja hela skaran. Thomas tog de jobb som gick att få. Han arbetade som byggarbeta­re, hamnarbeta­re och städare.

Vår profil led av att vara fattig. Han skämdes över att alltid gå illa klädd. Efter en tid började han skolka från skolan. Han var aldrig hemma när socialtjän­sten kom och sökte honom. Då gömde han sig i någon närbelägen källare eller på någon tunnelbane­station.

Efter en tid började han också att snatta saker i affärer. Han slutade att lyda sina föräldrar.

Till slut gick det inte länge. Myndighete­rna ingrep. Lyle omhänderto­gs och skickades till en specialsko­la för pojkar i åldern åtta till tolv år. Det var 1945. Vår profil var tio år gammal.

Skolan blev hans räddning. I stället för att skolka och snatta började han ägna sig åt idrott. Efter två år fick han komma hem igen. Han fortsatte att idrotta. Det ledde till att han träffade en tränare som kallades Cus.

Tala om en lycklig slump. Men mötet med Cus 1949 blev ett sammanträf­fande som de båda skulle komma att få nytta av. Det skulle så småningom göra dem världsberö­mda.

Cus hjälpte vår profil att komma igång. Han lånade honom en del av den utrustning som han behövde. Det var Cus som upptäckte att Lyle var en naturbegåv­ning. Utan Cus hjälp vet vi inte hur det hade gått.

Vår profil var ivrig och ville bli proffs direkt. Men Cus tyckte att man skulle skynda långsamt. Lyle var fortfarand­e mycket ung. Han borde stanna kvar som amatör tills han blivit äldre.

Det var klokt tänkt. Eftersom han var amatör kunde vår profil ställa upp i OS i Helsingfor­s 1952. Där gick det mycket bra. Han vann guld – trots att han bara var 17 år gammal!

Vår profil hann med två äktenskap. Hans första fru hette Sandra. De gifte sig i början av 1956. Då var Lyle 21. Sandra var tre år yngre. De fick fyra barn tillsamman­s, två pojkar och två flickor. Äktenskape­t varade till 1966.

Hans andra fru hette Janet. De var gifta fram till dess att vår profil dog 2006.

Vår profil tyckte mycket om Sverige. Här fanns det också många som tyckte om honom. En av dem var en världsberö­md idrottsman som hette Ingemar. De hade tävlat mot varandra. Ingemar brukade ofta flyga över till USA för att hälsa på Lyle.

Vår profil var boxare. Han gick flera hårda matcher mot Ingemar. Men han boxades också mot en som hette Sonny och en annan som hette Muhammad.

Lyle vann många stora matcher. Han var världsmäst­are i tungviktsb­oxning 1956 – 59 och 1960 – 62. Vår profil har blivit historisk som den första boxaren som lyckats ta tillbaka en förlorad tungviktst­itel.

Vår profil föddes fattig. Men han dog rik. När han gick bort 2006 hade han tjänat flera miljoner dollar. Han kom verkligen in på det rätta spåret.

Vem var han?

Fanni Luukkonen. Föddes i Uleåborg den 13 mars 1882. Finsk rikslottac­hef 1929–1944. Dog i Helsingfor­s den 27 oktober 1947.

 ?? ?? ARKIVBILD: AP/TT
ARKIVBILD: AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden