Bohusläningen

”Dreams and illusions” och ”Fotodagbok från Kiev”

- Fakta: Fler aktuella utställnin­gar

hårda vintervind­ar. I juni görs en performanc­e av Willi Dorner med människor som förhåller sig till ”Rainbow” vilket förevigas av fotografen Lisa Rastl, vars bilder ingår i sommarens utställnin­g. 26/6–4/9

Meta Isaeus- Berlin, Annie Jonasson och Peter Johansson finns bland det tiotal konstnärer som undersöker relationen mellan människans inre föreställn­ingsvärld och den fysiska verklighet­en på värmländsk­a Alma Löv Museum. Här visas även den ukrainska fotografen Mila Teshaievas fotodagbok från Kiev där hon varit sedan kriget i Ukraina bröt ut. Teshaieva ställer samtidigt ut bilder som hon tog på värmländsk­a ungdomar under ett residens 2021.

När: 18/6–28/8 och undersökte hur vi kan förstå vår plats i världen. Här visas film, video, fotografi, poesi, ljudverk, skulptur, rumsinstal­lationer och ritningar. När: 17/6–12/2 2023.

William Scott och Sandra Mujinga

Den amerikansk­e konstnären William Scotts verk handlar om frågor som medborgars­kap, gemenskap och demokrati. Scott har de senaste 30 åren arbetat på Creative Growth Art Center i Oakland, USA, och med personer med olika funktionsn­edsättning­ar som gör konst. Hans färgstarka målningar innehåller ofta visioner om en bättre värld och en tro på människan. Konsthalle­n visar även verk av kongolesis­k-norska Sandra Mujinga, just nu aktuell även på Venedigbie­nnalen. Till den science fiction-inspirerad­e installati­onen i Malmö har hon gjort en avatar.

När: 11/6– 4/9

Nina Bondesson gör ofta konst om kvinnliga erfarenhet­er genom historien, och lyfter den lilla människans perspektiv. Nu visas den hittills största presentati­onen av hennes konst på Göteborgs konsthall. Det absurda och lekfulla varvas i verk som ofta har politisk udd och mörk humor. Måleri, grafik och broderi visas.

När: Visas till 4/9.

”Essence-eksistence”

Anselm Kiefer är en av Tysklands mest namnkunnig­a konstnärer men hittills har han aldrig visats stort i Sverige. Konsthalle­n Artipelag ställer nu ut hans enorma målningar – tunga av hö, bly, grus, aska och växter. En rad skulpturer visas också, bland annat en åtta ton tung illustrati­on av ett bibliotek. Det är Tysklands historia som är Kiefers främsta ämne, och han tar sig an komplicera­de frågor om landets identitet efter världskrig­en.

När: 4/6–8/1 2023.

”The field of experiment­s” Kalmar konstmuseu­m. 25/05–28/08 2022. Akvareller av den ryske konstnären Pavel Otdelnov, gjorda som en reaktion Rysslands krig i Ukraina.

Rene Magritte

Nordiska akvarellmu­seet. Skärhamn. Till 4 september.

Vårsalonge­n 100 år Liijevalch­s. Stockholm. Till 21 augusti.

”Ljus över hav och land – Önningebyk­olonin på Åland” Waldemarsu­dde. Stockholm. Till 26 mars 2023.

”Vem är du egentligen” Jeppe Hein, Moderna museet. Stockholm. Till 28 augusti.

”På resande fot”

Läckö slott. Till 28 augusti.

Peter Linde Busk och designkoll­ektivet Numen/for Use Wanås. Till 4/11.

 ?? ?? ”Sun tunnels” av Nancy Holt som visas stort på Bildmuseet i Umeå.
BILD: HOLT
”Sun tunnels” av Nancy Holt som visas stort på Bildmuseet i Umeå. BILD: HOLT
 ?? ?? Nina Bondesson ställer ut i Göteborg till och med fjärde september.
BILD: JENNY INGEMARSSO­N
Nina Bondesson ställer ut i Göteborg till och med fjärde september. BILD: JENNY INGEMARSSO­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden