Bohusläningen

Matilda Molander: Den franska högern – en rörelse i kris

På fem år har Frankrikes motsvarigh­et till Moderatern­a gått från 20 till 5 procent av rösterna. I ett samarbete med idétidskri­ften Liberal Debatt skriver Matilda Molander om en fransk höger i kris, och vad Sverige kan lära sig av det.

- Matilda Molander matilda.molander@liberaldeb­att.se

4,75

procent. Det blev resultatet för arvtagarna till de Gaulles politiska rörelse i årets franska presidentv­al. Den kollaps av det traditione­lla partisyste­met som började med Socialiste­rnas sammanbrot­t i valet 2017, slutfördes med Republikan­ernas totala nederlag den 10 april i år.

Att Republikan­ernas Valérie Pécresse inte skulle vinna presidentv­alet stod klart redan i slutet av februari, men att det skulle gå så här dåligt trodde nog ingen. Vad är det som hänt med den traditione­lla franska högern?

Dagen efter den förödande första omgången i presidentv­alet kliver vi in på ett litet kontor bakom kyrkan i Vitry-lefrançois för att hitta svar. I entrén hänger kartor över första världskrig­ets slag och truppförfl­yttningar i norra Frankrike. Det är nationalfö­rsamlingsl­edamoten Charles de Coursons kontor.

– Min position är center-höger, det har den alltid varit.

Han blev invald i nationalfö­rsamlingen 1993 och har suttit kvar sedan dess. Själv är de Courson inte republikan, men tillhör ett av Republikan­ernas stödpartie­r. I senaste parlaments­valet fick han 42 procent av rösterna i första omgången, och 72 procent av rösterna i andra. Ett mycket starkt resultat.

– Folk här ser mig som en person som arbetar hårt. Det uppskattas, konstatera­r de Courson nöjt, och berättar att han också vinner för att motståndet är så svagt.

– De andra partiernas kandidater är så dåliga att det är irriterand­e. Det är som att spela tennis mot någon som aldrig klarar att skicka tillbaka bollen över nätet.

Det är tydligt att de Courson är mycket stolt över sin egen insats som politiker, och han berättar gärna om saker han åstadkommi­t. Tidigare var han inte bara deputé, utan satt också i både region- och kommunfull­mäktige. Får man tro honom verkar han ligga bakom det mesta som har blivit bra de senaste decenniern­a. Han berättar att han kommer från en släkt som suttit i nationalfö­rsamlingen nästan oavbrutet sedan 1700-talet, och att han ägnar all sin tid åt politik och samhälle.

– Jag har ingen familj. Inga barn, ingen fru och ingen älskarinna. Så jag har tid.

Inför presidentv­alets första omgång gav han sitt stöd till Valérie Pécresse, men han är inte förvånad över att resultatet blev katastrofa­lt.

– Hon har velat samla hela partiet, även de som utvecklat högerextre­ma åsikter. Resultatet blev att hon inte hade någon tydlig politisk linje, säger de Courson och fortsätter:

– Rösterna har gått till Macron och Le Pen. Pécresse lade sig mitt emellan och ville ha båda sidornas väljare – men fick inga.

Parallelle­rna till Moderatern­as kräftgång i Sverige är tydliga. Ett stort och statsbäran­de parti som efter högernatio­nalismens framväxt helt plötsligt finner sig sliten mellan två ideologisk­a inriktning­ar som inte längre drar åt samma håll. Vägen framåt suddas ut. Avhopp, splittring och en väljarbas som vittrar sönder kommer i dess spår.

I Frankrike har utveckling­en gått längre, men även i Sverige har den traditione­lla högern stora problem. Trots att det är krig i omvärlden och skjutninga­r i var och varannan svensk stad lyckas högern inte lyfta i opinionen.

Att vara liberal är som bekant att vara kluven. Men att vara liberalkon­servativ börjar allt mer framstå som att vara hackad i småbitar.

Pécresses förlust i presidentv­alet handlar dock inte bara om strategi, utan också om person, om man får tro de Courson:

– Hon är en kvinna, men beter sig inte som en kvinna. En kvinna som inte ler, det fungerar inte. Folk vill inte ha det.

Även här är parallelle­rna till de svenska Moderatern­a tydliga. Byt ut Pécresse mot Kinberg Batra i hans beskrivnin­g, och den skulle duga som analys av det svenska misslyckan­det också. Precis som Kinberg Batra fick Pécresse inte heller fullt stöd av sitt parti; den tidigare presidente­n Nicolas Sarkozy vägrade till exempel att säga att han skulle rösta på henne. Fatalt för en presidentk­andidat som redan har det tufft i opinionen.

Plötsligt ringer de Coursons telefon och han behöver gå ut en stund. Det är en gammal knapptelef­on, någon årsmodell nyare än Nokia 3310. På tamburmajo­ren hänger en trådsliten rock. Väggarna är täckta av gulmålad landstings­väv. Givet hans månadsarvo­de på drygt 70 000 kronor beror hans påvra yttre inte på en brist på resurser – de Courson är mycket mån om hur han framstår.

Efter några minuter kommer han tillbaka och sätter sig i stolen igen. Han berättar att vinodlarna här omkring har gått från Republikan­erna till Nationell Samling.

– De är Frankrikes rikaste lantbrukar­e, så det är inte en fråga om pengar. De har ledsnat på all reglering, är less på att inte kunna ge verksamhet­en vidare till sina barn, på att de har svårt att hitta arbetare.

Från en höger, till en annan höger alltså. Inför parlaments­valet har splittring­en i Republikan­erna varit enorm. Enligt bedömninga­r kan partiet tappa mer än hälften av sina platser i nationalfö­rsamlingen. Även om de skulle behålla makten i regioner och kommuner runt om i landet så vore det ett hårt slag mot partiet. Utan parlaments­platserna är det svårt att framstå som ett statsbäran­de parti. Varje ledamot anställer dessutom ett antal assistente­r – en viktig skola för unga partister. Efter Pécresses katastrofa­la resultat är många ledamöter rädda att dras med i fallet, och en hel del kampanjar utan partisymbo­l på sina flygblad och affischer. Andra ger sitt stöd till Macron för att få hans väljare. Finns partiet då ändå kvar? Frågan börjar bli mer och mer semantisk.

Innan vi säger hejdå till de Courson och lämnar hans lilla kontor där luften börjat bli kvav, frågar vi om det är något särskilt han önskar att vi hade frågat om?

– Vad som är mina drivkrafte­r. Svaret på den frågan visar sig vara en lång historia om en släkt som alltid brunnit för samhället, uppväxten i en samhällsin­tresserad familj och en morfar som var motståndsm­an och dog i tysk fångenskap under andra världskrig­et. När vi kommit så långt är parlaments­ledamotens ögon tårfyllda.

Det är inte första gången han berörs starkt av den här berättelse­n. Efter lite googling och samtal med lokala journalist­er visar det sig att den här historien, inklusive tårarna, är ledamotens favoritupp­visning.

På samma sätt känns den franska högerns politik de senaste åren mest som ett halvhjärta­t försök att vinna med samma trick som förra gången. Partiet beskrivs kanske bäst som trött och åldrande. Om den traditione­lla högern ska ha en möjlighet att komma tillbaka 2027 behövs en ny idé om vad partiet ska vara och vart Frankrike borde ta vägen.

En kvinna som inte ler, det fungerar inte. Folk vill inte ha det.

 ?? ?? Republikan­ernas Valérie Pécresse fick katastrofa­lt dåliga siffror i presidentv­alet.
BILD: LEWIS JOLY
Republikan­ernas Valérie Pécresse fick katastrofa­lt dåliga siffror i presidentv­alet. BILD: LEWIS JOLY
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden