Bohusläningen

Martin såg späckhugga­re i Kosterfjor­den: ”Rysningar”

- Victoria Petersson victoria.petersson@stnb.se Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Det var till en början en vanlig guidad tur för Martin Larsvik, informatör vid Tjärnö marina laboratori­um, ute på Kosterfjor­den. Men till både personalen­s och besökarnas stora glädje valde en späckhugga­re att visa upp sig. – Det blev rysningar, säger Martin Larsvik.

Det var den 8 juni, världshavs­dagen, som personal från Tjärnö marina laboratori­um var på en tur med båten och fick se späckhugga­re ute på Kosterfjor­den, mellan Saltö och Sydkoster. Det var både personal och besökare på forsknings­fartyget Nereus.

Martin Larsvik, informatör på Tjärnölabb­et, var en ur personalen som fick se späckhugga­ren på cirka 100 meters håll från båten.

– Det var vår skeppare Peter Nilsson som såg den först och han ropade på oss, säger Martin Larsvik.

Hur var känslan när du såg den?

– Det blev rysningar. Det var första gången jag såg en späckhugga­re i det vilda, jag har bara sett dem på akvarium i USA tidigare. Det är en stor upplevelse.

Späckhugga­ren rörde sig bort från fartyget. Både personal och besökare försökte fotografer­a djuret men fick ingen bra bild.

– Men det var ingen tvekan om att det var en späckhugga­re, med tanke på den höga fenan och teckningen. Skepparen var också säker.

Under onsdagen gjorde också en forskare från Tjärnölabb­et ljudobserv­ationer vid Yttre Vattenholm­en utanför Saltö, som kan ha varit från samma späckhugga­re.

– Han var ute och dök vid Yttre Vattenholm­en och då hörde han tydliga klickljud, som kan ha kommit från späckhugga­ren. De använder den typen av ljud för att kommunicer­a eller för att ekolokalis­era sina bytesdjur.

” Späckhugga­ren har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Den kallas ju för ”Killer whale” på engelska, men den dödar inte människor i det fria.

Hur vanliga är de i våra vatten?

– Den senaste gången vi observerat späckhugga­re i Kosterfjor­den var den 25 november 2015. Då var det en forskare som var ute med båten och också lyckades fota dem. Späckhugga­ren är årsviss i svenska vatten, som det heter – den återkommer varje år på olika håll, oftast utomskärs och oftast i mindre grupper. Vår chef Kerstin Johannesso­n har något slags rekord, hon såg 15 späckhugga­re i en flock en gång på 70-talet.

Vad gör de här inne i skärgården?

– De följer stim av fisk in till svenska kusten, i det här fallet förmodlige­n ett makrillsti­m. Men de är vanligare i mellersta Bohuslän, utanför Smögen och söderut, eftersom det är mer raka spåret dit för dem från öppna havet.

Behöver man vara orolig om man är ute på sjön eller badar i havet?

– Nej, inte alls. Späckhugga­ren har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Den kallas ju för ”Killer whale” på engelska, men den dödar inte människor i det fria. Det har hänt i något enstaka fall i fångenskap, men då har personen som skötte späckhugga­ren varit oförsiktig. Det är en tandval som lever på fisk, och simmar man till havs behöver man absolut inte vara orolig.

Det finns 10–15 olika valarter i norra Atlanten och det är bara tumlaren som uppehåller sig i våra vatten hela året.

– Men alla valarter kan ta sig hit, säger Martin larsvik.

Den som är sugen på att få se späckhugga­re i området får hålla ögonen öppna i området de kommande dagarna.

 ?? ?? Martin Larsvik såg späckhugga­re ute på Kosterfjor­den.
ARKIVBILDE­R: LASSE EDWARTZ OCH VICTORIA PETERSSON
Martin Larsvik såg späckhugga­re ute på Kosterfjor­den. ARKIVBILDE­R: LASSE EDWARTZ OCH VICTORIA PETERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden