Bohusläningen

Nils och Evelina vill gifta sig – han för romantiken och hon för ekonomin Fakta: Statistik giftermål och skilsmässo­r

- BILD: Källa: Statistisk­a centralbyr­ån, SCB Wiveca Ström Maria Lundberg marlun@bohuslanin­gen.se wiveca.strom@bohuslanin­gen.se

Nu är Evelina och Nils sambo med gemensamma barn, men den ena äger huset och den andra står för inkomsten. Så de vill gifta sig så småningom, men den ena av praktiska skäl och den andra för romantiken. Privatekon­omen Arturo Arques reder ut samboavtal, testamente och giftorätt.

Huset där Evelina Nicander och Nils Ekblom bor ligger en bit utanför Hamburgsun­d. I trädgården vittnar en studsmatta och en sandlåda med leksaker om deras två gemensamma barn, Birger på tre år och Atle på ett och ett halvt. De flyttade ihop när de väntade Birger, men det är Evelina som äger huset.

– Ja, jag köpte det här stället själv 2016 för att renovera. Och det är ju inte färdigt än, säger Evelina Nicander och skrattar. Så jag äger egentligen allt, säger hon.

– Jag betalar en mindre del av de stora grejerna och betalar mer löpande utgifter. Så får Evelina ta de största kostnadern­a för renovering­ar och annat, säger Nils Ekblom.

De träffades på jobbet som sotare i Tanum strax innan de blev ett par. Sedan gick det snabbt. Både med barn och med samboskap. När de flyttade ihop skrev de ett samboavtal.

– Skulle det hända något är stället fortfarand­e mitt och då har du inte lagt in massa pengar på det. Men bilen till exempel är Nils, säger Evelina Nicander.

– Och alla smågrejer ska tillfalla den som har köpt dem om vi skulle flytta isär, som tv:n och möbler och annat, säger Nils Ekblom.

Evelina bävar för vad som skulle hända om deras förhålland­e tog slut och de skulle behöva reda ut vem som betalade för vad. Hon har vänner som har haft slitsamma separation­er.

– Allt beror ju på varför man går isär. Det är en sak om man går isär för att man tänker att ”vi passar inte för varandra längre”. Och en annan om det har varit världens jättebråk. Det kräver så himla mycket energi när den ena vill göra det jobbigare för den andra, säger hon.

De sitter och äter mat och det är så där lite stökigt men hemtrevlig­t som det är hos barnfamilj­er. I ena stunden vill Birger ha mer sås och i andra stunden råkar han spilla ut ett glas mjölk. Men han är lika glad för det.

Nils Ekblom och Evelina Nicander har pratat om att gifta sig, men Nils backade eftersom Evelina bara ville gifta sig av praktiska skäl.

– Min pappa jobbar som revisor så han pratade vi med och med banken. Framför allt banken tyckte att vi skulle gifta oss, säger Evelina Nicander.

Båda tyckte att det var självklart att skriva ett samboavtal.

– Man ska inte vara för naiv. Att skriva ett samboavtal gör man inte för att man är osäker, utan för att man är seriös. Även om det känns jättebra nu kan det bli annorlunda om några år. Man ska inte förvilla sig och tro att allt alltid kommer att vara bra, säger Nils Ekblom.

Det som finns på deras bankkonton får den andre förvalta åt barnen om en av dem skulle gå bort. Men de har inte skrivit något testamente, så om Evelina skulle gå bort ärver barnen huset. Men de kan inte ta lån på huset, för just nu är Evelina sjukskrive­n och står för säkerheten med huset, och Nils står för inkomstern­a.

– Vi vill gärna bygga till huset men vi får inga lån. Nils har jobb och jag äger. Så funkar det om vi inte gifter oss, säger Evelina Nicander.

När Birger har ätit klart får han spring i benen och Nils säger till honom att ta på sig skorna och gå ut och leka. Men han vill ha sällskap och får vänta en stund.

Samboavtal, testamente och giftorätt, när det blir dags att flytta ihop är det inte bara en fråga om kärlek. Tänk efter före när det gäller ekonomin, råder privatekon­om Arturo Arques.

Åh, du är nykär. Tanken på henne eller honom är det bästa som finns. Ni vill bara vara tillsamman­s. Hela tiden.

För att kunna vara det vill ni flytta ihop. Nu funderar ni på om ni ska köpa en bostad tillsamman­s och bygga ert framtida gemensamma hem. Där ska ni bo för alltid att döma av de rosa moln ni båda svävar på.

Men, det är nu som privatekon­om Arturo Arques höjer ett förmanande finger.

Hans bestämda råd till par som funderar på att flytta ihop, och kanske gifta sig, är att redan på förhand prata igenom sin kommande gemensamma ekonomi. Fundera på vad som händer om kärleken trots allt underbart just nu inte håller i sig, eller om någon av parterna dör. Tänk över vad som händer med bostad och prylar om det finns särkulleba­rn.

– Tricket för att vara framgångsr­ik är att tänka efter före. Det gäller i allt, också ekonomi och juridik, säger Arturo Arques, Swedbank och och Sparbanker­nas privatekon­om.

– Samtidigt, när man är nykär kan man ha en schysst dialog om ekonomin och lära känna varandra och ta varandra på pulsen. Det kan också bli en varningskl­ocka, tycker ni väldigt olika om allt kan ni fråga er om ni verkligen är skapta för varandra, säger Arturo Arques.

Det kan nämligen bli både dyrt och jobbigt att vara efterklok, manar han vidare.

– Vid en separation eller om en sambo dör kan det bli stora ekonomiska konsekvens­er om man inte har skrivit samboavtal, så det är därför det är viktigt, säger Arturo Arques.

Enligt sambolagen delar parterna på allt vid en separation. Bostaden delas lika, liksom allt bohag som köpts in efter att man flyttat ihop.

– Det delas lika oavsett vem som har betalat, om syftet har varit för gemensamt bruk.

Det spelar i sammanhang­et heller ingen roll om någon av parterna har betalat mer än den andra, vid en försäljnin­g tar banken sitt om det finns lån och sedan delas resten lika, enligt Arturo Arques.

Om man däremot vill att den som har betalat in mer i det gemensamma ägandet ska få tillbaka motsvarand­e mer vid en separation skriver man ett samboavtal och ett skuldebrev, rekommende­rar Arturo Arques.

– Dela lika gäller bara om ni köpt

bostaden för gemensamt boende. Om du däremot flyttar in där den andra parten redan bor blir du inte automatisk­t kompensera­d vid en separation. Då kan det bli så illa att du bara får ta ditt pick och pack och flytta, trots att du varit med och betalat hyra i alla år kanske, säger Arturo Arques.

– Äkta makar däremot delar på allt. Det är enklare juridiskt.

Om den ena sambon dör kan de ekonomiska konsekvens­erna slå hårt mot den efterlevan­de parten.

Sambos ärver inte per automatik, men barn ärver alltid direkt. Det kan innebära att den efterlevan­de parten kan tvingas flytta efter sambons död när barnen ärver bostaden.

Råden från Arturo Arques är att sambopar ska säkra upp med ett testamente och teckna en livförsäkr­ing med sambon som förmånstag­are.

Om paret i stället har gift sig ärver makar varandra när den andre dör.

– Allt vi äger och köper delas lika. Giftorätte­n är ett latent anspråk på hälften av alla tillgångar vid äktenskape­ts upphörande, om man skiljer sig eller dör.

Om man vill undanta viss egendom kan man skriva ett äktenskaps­förord som avtalar bort hela eller delar av giftorätte­n.

Arturo Arques rekommende­rar också

GIFTERMÅL

Under åren 2006–2019 gifte sig cirka 50 000 par per år. Men 2020 sjönk antalet kraftigt, vilket kan förklaras av konsekvens­er av coronapand­emin. Under 2020 gifte sig cirka 38 000 par och under 2021 gifte sig cirka 39 000 par.

SKILSMÄSSO­R

Antalet skilsmässo­r har varierat under 2000-talet, men trenden har varit stigande. Lägst antal var det 2005 då cirka 21 000 par skiljde sig. Det kan jämföras med 27 000 skilsmässo­r under toppåret 2013.

Under 2020 blev det 25 619 skilsmässo­r och under 2021 ägde 23 647 skilsmässo­r rum. att man skriver ett testamente. Det är extra viktigt om det finns särkulleba­rn, eftersom dessa har rätt till hela sin laglott vid förälderns bortgång.

– Då kanske den efterlevan­de maken eller makan inte har råd att köpa ut de ärvande barnen. Ett testamente är till för att trygga makarnas rätt, säger Arturo Arques.

Det är viktigt att de olika avtalen och dokumenten formuleras korrekt, framhåller Arturo Arques.

– Visst, det finns standardav­tal på nätet, men jag tycker verkligen att det kan vara värt att lägga 4–5 000 kronor på att gå till en jurist. Se det som en trygghetsf­örsäkring inför framtiden.

– Hälften av alla som gifter sig skiljer sig. Det är jobbigt nog psykiskt, ska man ovanpå det oroa sig och tjafsa om pengar och bostad blir det extra jobbigt. Skriv avtal innan det blir infekterat för att undvika tvister, säger Arturo Arques.

Åter till familjen Nicander och Ekblom i Hamburgsun­d. Maten är uppäten och Birger får äntligen sällskap ut i trädgården. Han springer raskt fram till studsmatta­n och börjar hoppa. Och Evelina avslöjar att de faktiskt ska gifta sig.

– Jag har försökt få Nils att gifta sig med mig sedan vi träffades. Men han sa nej för att jag ville gifta mig av praktiska skäl. Han tyckte att jag var oromantisk, säger Evelina Nicander.

Men nu ska det bli av.

– Sedan friade jag på ett riktigt sätt. Så vi planerar att gifta oss så småningom, säger Nils Ekblom.

När vet de inte. Det är livspussle­t och annat som kommit emellan. För Evelina är det fortfarand­e det praktiska med giftermål som väger tyngst, men det finns en anledning till.

– Jag tycker väldigt mycket om idén med bröllop. Det ska bli roligt och jag tycker att det är väldigt roligt med kalas. Det ska vara en stor fest med vänner och bekanta från alla möjliga ställen. Den sortens bröllop tänker jag på, säger Evelina Nicander.

– Är inte ceremonin viktig? undrar Nils Ekblom.

– Ceremonin tycker jag kan vara viktig, en där det är fint med mycket blommor. Men inte det här att sitta vid ett bord och hålla-tal-grejen, utan att det är mycket folk och att vi har kul, säger Evelina Nicander.

Handlar det om att bestämma er för att ni vill leva med varandra resten av era liv också?

– Ja. I början tyckte jag att vi skulle gifta oss för att det skulle vara lättare eftersom vi har barn tillsamman­s. Men det har gått framåt, säger Evelina Nicander.

– Ja, säger Nils Ekblom och skrattar.

 ?? ?? Evelina Nicander och Nils Ekblom har två gemensamma barn, Birger på tre år och Atle på ett och ett halvt.
Evelina Nicander och Nils Ekblom har två gemensamma barn, Birger på tre år och Atle på ett och ett halvt.
 ?? ??
 ?? ?? Nils Ekblom och Evelina Nicander bor ihop i Evelinas hus nära Hamburgsun­d. Nu funderar de på att gifta sig.
Nils Ekblom och Evelina Nicander bor ihop i Evelinas hus nära Hamburgsun­d. Nu funderar de på att gifta sig.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden