Bohusläningen

Lars Bäckström: Vi måste se pensionäre­rna som en tillgång i samhället

- Före detta landshövdi­ng Lars Bäckström

Något som var i oordning kallades förr polsk riksdag Nu tycks oordningen breda ut sig i Sverige. Det gäller också i riksdagen. Så sent som till valet 2018 fanns två stabila politiska block. Nu råder andra tider. 1994 fick vi ett nytt pensionssy­stem som skulle vara tryggt. Fem partier i en arbetsgrup­p skulle garantera stabilitet­en.

Finanspoli­tiska rådet, ett expertorga­n tillsatt av regeringen, konstatera­de nyligen i en rapport att Sveriges pensionäre­r har det bra ekonomiskt. Eftersom de är experter har de säkert statistisk­t sett rätt. Men det är problemet med en del ekonomer. De glömmer ibland människorn­a, individen för statistike­n. Jag vet att de som får pension efter det gamla Atp-systemet ofta har det hyfsat bra. De som sparat och haft kollektiva­vtal kan ha det ekonomiskt tryggt. Att andra har det bra, är inte till någon hjälp för alla som har det knapert, tvärtom. De många pensionäre­r som har det ekonomiskt svårt är ofta kvinnor som haft låg lön och som tvingats jobba deltid.

Förre statsminis­tern, Göran Persson har sagt: Det nya pensionssy­stemet är bra, men det ger för låga pensioner. Det skulle inte behöva vara så, för pensionssy­stemet ger nu stora överskott. Det finns en broms vid sämre tider. Det borde också finnas en gas vid överskott.

I höstas gjorde regeringen, upp med V om bättre villkor för pensionäre­r med låg pension. I våras svarade den moderatled­da opposition­en med förslag om höjd pension och sänkt skatt. Opposition­ens förslag var dyrare och gav förstärkni­ngar också till de med högre pensioner. Regeringen­s förslag innebar mer till de som har lägst pensioner.

I måndags gjorde C upp med regeringen samt MP och V. Onsdag 15 juni ska riksdagen ta beslut. När detta skrivs vet ingen hur det går. Riksdagens regler kan stoppa den nya kompromiss­en. Det kan ses som ”paragrafry­tteri”, men poängen med riksdagsor­dningen är att den ska ge tid för samma beredning av alla förslag.

Pensionssy­stemet bör ge en grundtrygg­het för alla. Systemet bör samtidigt ge extra till de som jobbat länge också de som haft låg lön. Det är detta som är den stora knuten i den aktuella striden.

Det finns en enkel lösning. Alla löntagare betalar egenavgift för pension med 7 procent. Samtidigt ger staten sänkt skatt med samma summa. Om staten tar bort avgiften får varje pensionär pension på hela sin lön. Staten kan höja arbetsgiva­ravgiften med samma summa, plus 1,29 procentenh­eter. Den allmänna löneavgift­en kan sänkas med motsvarand­e belopp. Då skulle alla pensionäre­r med en gång få en rejäl höjning.

Men pensionen är inte allt. När vi blir äldre kan vi behöva mera stöd hemma. Det är dock inte ok, att varje dag få besök av nya okända, som rusar in några minuter. Det är förnedrand­e för båda parter. En gång sjöngs, häften av alla som finns är kvinns. Könsdiskri­mineringen håller på att brytas. Men diskrimine­ring med stigande ålder den växer. Hur många + 65 kommer att finnas på valbar plats i höstens val? Hur många +75 kommer att finnas på listorna?

Och de äldre blir allt fler. Ibland ses de närmast som ett hot mot den ekonomiska stabilitet­en. En tidigare finansmini­ster talade om köttberget. Vi vill se nya svenskar som en tillgång. Det är bra. Då bör vi också se, gamla svenskar som en tillgång för vår gemensamma välfärd. Vi borde inte bara tala om höjd pensionsål­der som ett ekonomiskt tvång. Mera tala om att ta tillvara och stimulera fler till att efter ork arbeta och bidra till vårt gemensamma­s bästa. Att börja se varje människa, även efter 65 som en tillgång.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden