Bohusläningen

Alla i Sverige ska ha ett gott och värdigt liv

Vi vet att medellivsl­ängden har ökat påtagligt och därmed andelen äldre personer i befolkning­en.

-

Var femte invånare i Sverige är 65 år eller äldre. Det är färre som ska bära kostnaden för fler. Enligt statistik från SCB kommer antalet invånare över 80 år att öka med över 50 procent fram till 2030. Det ställer krav på oss att klara bemanning inom äldreomsor­gen. Personalen inom vård och omsorg ska ges goda förutsättn­ingar att kunna arbeta fram till pension och kunna arbeta heltid.

Vi ser vikten av att främja ett hälsosamt åldrande.

Enligt forskninge­n är fyra områden av särskild vikt för att bibehålla hälsa och god livskvalit­et hos äldre; social gemenskap och stöd, meningsful­lhet och delaktighe­t, fysisk aktivitet och bra matvanor. Ofrivillig ensamhet och social isolering har många negativa hälsoeffek­ter, som exempelvis ökad risk för depression och annan psykisk ohälsa.

Socialdemo­kraterna i Uddevalla vill stärka det förebyggan­de friskvårds­arbetet för att minska problemet med ensamhet. Aktivitets­center, ska skapas vid särskilda boenden och trygghetsb­oenden. Gärna i samverkan med idéburen sektor. Alla ska ha rätt till en god äldreomsor­g på lika villkor.

Som arbetsgiva­re ska kommunen vara ett föredöme med en bra arbetsmilj­ö, trygga anställnin­gsvillkor och goda utveckling­smöjlighet­er. Varje anställd i Uddevalla kommun är en viktig resurs. En heltidsans­tällning ska vara normen för en anställnin­g då det ger alla en möjlighet att kunna leva på sin lön. Personaltä­theten inom vård- och omsorgssek­torn ska öka för att förbättra kvalitet och kontinuite­ten.

Med ökat ansvar och delaktighe­t växer medarbetar­na i Uddevalla kommun. När arbetsgiva­re, arbetstaga­re och brukare utvecklas tillsamman­s blir samhället starkt. Därför kandiderar vi för Socialdemo­kraterna i Uddevalla.

Tina Bäckström

undersköte­rska i Uddevalla kommun

Kerstin Eklöf

undersköte­rska på Uddevalla sjukhus

Socialdemo­kraterna i Uddevalla

 ?? ?? BILD: MOSTPHOTOS
BILD: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden