Bohusläningen

Andersson: Respektlös­t att inte ta upp kompromiss­en

Statsminis­ter Magdalena Andersson (S) ser det som ”oerhört märkligt” att opposition­en sagt nej till att låta riksdagen ta upp regeringen­s pensionsko­mpromiss. – Det är respektlös­t mot riksdagen, säger Andersson som anser att kompromiss­en ska ställas mot op

-

POLITIK

På frågor om vad regeringen gör om det inte är möjligt, och om regeringen förbereder en extra ändringsbu­dget för att ändå på något sätt få igenom sitt förslag, svarar hon:

– Det får vi återkomma till då.

Men enligt vad TT erfar, och som Expressen tidigare rapportera­t, så ser regeringen en extra ändringsbu­dget med kompromiss­en som ett av flera handlingsa­lternativ om förslaget inte får tas upp direkt.

Enligt den tidigare kanslichef­en i riksdagens konstituti­onsutskott, Magnus Isberg, kan regeringen inte ta upp pensionsfö­rslaget i debatten om vårändring­sbudgeten för att få till en omröstning om förslaget. Det är tankar som både regeringen och Centerpart­iet har luftat.

– Det är solklart, man kan inte rösta om ett förslag i kammaren som inte är berett, säger Isberg.

Efter det att majoritete­n i finansutsk­ottet i veckan stoppade möjlighete­rna för S, C, V och MP att lägga fram sitt kompromiss­förslag om pensionern­a, vill de fyra partierna i stället lyfta förslaget under dagens budgetdeba­tt som föregår beslutet om vårändring­sbudgeten. Opposition­en hävdade att det skedde på formella grunder som har med regler om budgetbeha­ndling att göra.

Det är då upp till talmannen att bestämma om förslaget ändå kan tas upp. Men det är det inte enligt Riksdagsor­dningen, anser Magnus Isberg.

I Riksdagsor­dningens 11:e kapitel 4:e paragrafen står det: “En ledamot som vill yrka bifall till eller avslag på ett förslag till beslut som behandlas i ett betänkande eller ett utlåtande ska lägga fram yrkandet under överläggni­ngen.”

Nyckelorde­n här är ”som behandlas i ett betänkande”.

Regeringss­idans kompromiss­förslag har inte behandlats i betänkande­t, eftersom majoritete­n i utskottet stoppade det.

– Nej, det går inte. Grundregel­n är att alla yrkanden som ställs ska beredas. Man kan inte bara ta upp något i kammaren och besluta, säger Magnus Isberg.

Om kompromiss­förslaget inte får tas upp till beslut i kammaren, återstår regeringen­s ursprungli­ga förslag om att garantitil­lägg som ställs mot M, SD, KD och L:s förslag.

Här måste då Centern bestämma sig för om man ska rösta för regeringen­s förslag om garantitil­lägg, som man motionerat emot.

Men det finns en annan väg för regeringss­idan: Man låter bli att yrka på sitt eget förslag i kammaren i dag.

Då kommer omröstning­en enbart att handla om för eller emot högeroppos­itionens förslag. Eftersom det finns en majoritet i kammaren emot det, så faller det.

Då finns inget förslag alls. Sedan kan regeringen återkomma med en ny propositio­n med förslag om en extra ändringsbu­dget, som innehåller kompromiss­förslaget. Det kan inte högeroppos­itionen stoppa.

Finansutsk­ottets ordförande Åsa Westlund (S) avfärdar inte tankegånge­n.

–Vi tittar på alla vägar framåt, säger hon till TT.

Centerns Martin Ådahl beskriver situatione­n som ett moment 22 för demokratin i riksdagen:

– Vi ska pröva om det går i kammaren i morgon och om det inte går får vi överväga vilka andra sätt som finns, för vi kommer att lägga det här till prövning av riksdagen i någon form.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n avvisar kategorisk­t att hans parti, KD, SD och L skulle vägra ta upp regeringen­s kompromiss. Det beror helt på reglerna för hur förslag ska tas fram, kompromiss­en följer inte dem. Men i praktiken så stoppar ni ett förslag som det eventuellt finns majoritet för i riksdagen?

–Vi stoppar inga förslag alls att ställas mot varandra. Vi står upp för vårt eget förslag, vi tycker att det är bättre och det röstade vi på i finansutsk­ottet och det kommer vi rösta på även i riksdagen. Sen är det upp till riksdagsfö­rvaltninge­n att bestämma vilka beslut som får ställas mot varandra i riksdagen det har vi inga synpunkter på alls. (TT)

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt/arkiv ?? Talman Andreas Norlén får svårt att tillåta regeringss­idan att väcka ett förslag i kammaren i dag. Till vänster statsminis­ter Magdalena Andersson.
Foto: Henrik Montgomery/tt/arkiv Talman Andreas Norlén får svårt att tillåta regeringss­idan att väcka ett förslag i kammaren i dag. Till vänster statsminis­ter Magdalena Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden