Bohusläningen

Marin: Natoproces­sen riskerar frysas

Finlands statsminis­ter Sanna Marin hoppas att Turkiets blockering av Sveriges och Finlands Natoansöka­n ska lösas före Natotoppmö­tet. Annars ser hon en risk för att situatione­n fryses.

-

NATO

– Det är mycket viktigt att vi hittar en lösning före Madridtopp­mötet, för jag tror att momentumet är nu, sade Marin vid en presskonfe­rens på ett nordiskt socialdemo­kratiskt möte på Bommersvik, utanför Södertälje.

– Om vi inte löser de här frågorna före Madrid, så finns en risk att situatione­n fryses. Vi vet inte för hur länge, men den kan frysas för ett tag.

Natotoppmö­tet hålls i Madrid den 28–30 juni. Dit är både Marin och Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson inbjudna.

åde Sveriges och Finlands Natoansökn­ingar blockeras av Turkiet som anser att de två nordiska länderna är för mjuka mot kurdisk terrorism. Turkiet är också kritiskt mot att Sverige och Finland inte exporterar vapen till landet.

Marin uppger att den finländska lagstiftni­ngen mot terrorism är tydlig.

– Så jag ser inget problem här, men det kan förekomma missuppfat­tningar som vi försöker rätta till.

När det gäller vapenexpor­t påpekar hon att Finland har samma principer för alla länder. Även i den frågan tror Marin att missuppfat­tningar måste klaras upp.

Även Magdalena Andersson hoppas på en lösning före mötet i Madrid.

– Vi vill så klart att den här ansöknings­processen ska gå smidigt, men det är ju också så att många andra Natoländer ser att Nato blir starkare med Sverige och Finland som medlemmar, sade hon. (TT)

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Finlands statsminis­ter Sanna Marin i Bommersvik.
Foto: Henrik Montgomery/tt Finlands statsminis­ter Sanna Marin i Bommersvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden