Bohusläningen

Inflatione­n rusar – räntehöjni­ngar väntas inom kort

-

EKONOMI

Inflatione­n i maj lyfte oväntat mycket, till 7,2 procent. Nivån är därmed den högsta som har uppmätts sedan 1991. Detta bäddar för snabbt stigande boräntor, då trycket nu ökar på Riksbanken att strama åt med snabba höjningar av styrräntan.

Konsumentp­riserna har stadigt klättrat uppåt under året. Det är en global trend där stora stimulanse­r – både från regeringar och centralban­ker – i kombinatio­n med globala utbudsstör­ningar till följd av faktorer som komponentb­rist, pandemined­stängninga­r och Ukrainakri­get driver på utveckling­en.

Inflations­trycket kan mycket väl fortsätta uppåt några månader till, tror Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

– Det är stora krafter i rörelse, säger han.

En tydlig effekt blir kärvare tider för svenska hushåll. Ovanpå prisökning­arna – som lyfter betydligt mer än löneökning­arna – väntar nämligen också högre boräntor.

Det är i första skedet hushåll med rörlig boränta som får ta smällen Riksbanken måste höja styrräntan för att få bukt på inflatione­n.

Och det kan gå undan uppåt.

Isaksson tror Riksbanken slår till med två så kallade dubbelhöjn­ingar på 50 punkter (0,50 procentenh­eter) i juni respektive september. Sedan räknar han med att det fortsätter uppåt till 1,50 procent vid årets slut.

Denna räntenivå kan jämföras med dagens styrränta på 0,25 procent.

En räntehöjni­ng på bolånet med lika mycket – 1,25 procentenh­eter – skulle innebära en ökning av räntenotan med drygt 3 000 kronor per månad före ränteavdra­g för ett hushåll med bolån på tre miljoner.

Kollegan på SEB, Marcus Widén, gör en likartad bedömning av vad Riksbanken måste göra nu. Det lutar åt två dubbelhöjn­ingar i rad.

– I det här läget man befinner sig nu går det inte att utesluta större höjningar, även om 75 punkter känns lite långsökt – där tror jag marknaden har sprungit iväg lite väl mycket, säger han. (TT)

 ?? Foto: Paul Wennerholm/tt/arkiv ?? Riksbanken, med chefen Stefan Ingves (bilden), väntas komma med två dubbelhöjn­ingar i rad, spår bedömare.
Foto: Paul Wennerholm/tt/arkiv Riksbanken, med chefen Stefan Ingves (bilden), väntas komma med två dubbelhöjn­ingar i rad, spår bedömare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden