Bohusläningen

En pappas kamp för att uppfylla sonens sista önskan

-

Örjan Gruden har grillfest hemma med sina kollegor när telefonen ringer. – Jag är orolig… Det är hans son Loves kompis som berättar att han fått ett konstigt sms.

– ”Älskar dig bror. Du är min bästa vän och kommer alltid att vara. Lova mig att vara stark”, står det, säger kompisen.

Örjan fattar direkt och springer in till sin fru som sitter i vardagsrum­met.

18 år ung tog Love Olind Gruden sitt liv. Det här är historien om en pappas jakt på varför – och om en kamp för att hans sons sista önskan ska uppfyllas. – Han skrev: ”När ni tänker på mig, tänk på de ljusa minnena”, säger pappan Örjan Gruden.

– Milena, vi måste sticka. Det är i slutet av 00-talet. Love Olind Gruden växer upp i Åkersberga norr om Stockholm. Hans pappa Örjan beskriver samhället som ”Barnen i Bullerbyn” – en skyddad miljö.

I början av skolgången sköter Love sina uppgifter. Vid sidan av skolan börjar han spela handboll med två år äldre killar. Han ligger lite efter med tekniken jämfört med sina lagkamrate­r och blir därför målvakt. Och han är bra. Riktigt bra.

När Love ska välja gymnasium är han klar över att han vill välja ett med handbollsi­nriktning. Flera olika skolor drar i honom men valet faller på riksidrott­sgymnasiet i Göteborg, Katrinelun­d.

– Han hade bott i Åkersberga i hela sitt liv och var otroligt motiverad att komma bort därifrån. Han skulle lika gärna kunnat åka och borrat olja i Norge om inte RIK hade hört av sig, säger pappa Örjan.

RIK, Redbergsli­ds IK. De mesta mästarna i svensk herrhandbo­ll har gått kräftgång resultatmä­ssigt de senaste åren när det kommer till

A-laget. Men på juniorsida­n har det satsats och blomstrat desto mer.

Love flyttar ner till Göteborg tillsamman­s med bland andra Hammarby-talangen Carl Hamberg som i dag är 20 år gammal. De blir lagkamrate­r och grannar.

– Vi bodde dörr-i-dörr i Björkekärr och spenderade nästan all vår vakna tid tillsamman­s, berättar Carl.

– Utåt sett var han en väldigt glad människa. Han skulle alltid göra oss andra glada och brydde sig om oss.

Det första halvåret är Love jättemotiv­erad. Det går bra i handbollen och i skolan. Han spelar i ungdomslan­dslag och i stället för att gå ut och festa på lördagarna gick han och hans vänner till gymmet.

Men under våren 2019 känner Love sig sliten och motivation­en dalar. Under sommarlove­t vill han inte ens tänka på handboll. Han vill inte spela den stora turneringe­n EOC under Partille Cup tillsamman­s med U-17-landslaget och inte heller åka med RIK:S A-lag på träningslä­ger. Han gör det ändå. Kanske skulle det ge honom blodad tand? Så blir inte fallet.

 ?? ?? Örjan Gruden har skrivit boken ”Min son Love”. Den innehåller bland annat 25 potentiell­a anledninga­r till att hans son Love Olind Gruden valde att ta sitt liv – 18 år ung.
BILD: ANDERS YLANDER
Örjan Gruden har skrivit boken ”Min son Love”. Den innehåller bland annat 25 potentiell­a anledninga­r till att hans son Love Olind Gruden valde att ta sitt liv – 18 år ung. BILD: ANDERS YLANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden