Bohusläningen

Ingen storkoalit­ion för M efter höstens val

Henrik Sundström (M) har gett ett klart besked inför höstens kommunalva­l. Det blir ingen fortsatt koalition med Socialdemo­kraterna i Uddevalla.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Inför budgetdeba­tten i kommunfull­mäktige i Uddevalla kom ett besked från Moderatern­a i regeringsf­rågan. Det blir ingen fortsättni­ng på storkoalit­ionen över blockgräns­erna. Partiet tror inte på ett fortsatt styre tillsamman­s med Socialdemo­kraterna. ”Har vi möjlighet kommer vi att ta ledartröja­n, men annars kommer vi att gå i opposition”, skrev Henrik Sundström på debattplat­s i Bohuslänin­gen.

I årets valrörelse satsar partiet på några få budskap och total öppenhet vad gäller strategin inför årets valkampanj. Moderatern­a siktar på att nå missnöjda socialdemo­krater och väljare som valde Uddevallap­artiet förra valet.

Budskapet fokuserar helt på trygghetsf­rågan, inte på något systemskif­te. Partiet föreslår kommunalt anställda ordningsva­kter och noll tolerans mot öppen drogförsäl­jning. Det behövs lika mycket hårda som mjuka tag. Föreningsl­ivet är viktigt, aktivitet i föreningar har en mycket god effekt för att förhindra ungdomar att hamna i kriminalit­et eller missbruk. Studiero i skolan är nödvändigt, inte minst för att höja pojkarnas studieresu­ltat.

– Vi satsar lika mycket på välfärden som Socialdemo­kraterna, säger Henrik Sundström.

När Moderatern­a har jämfört Uddevalla med andra kommuner finns det många ”röda siffror”. Förtroende­t för politiken och kommunens verksamhet­er är lägre än snittet. Andelen av befolkning­en som är beroende av försörjnin­gsstöd är dubbelt så hög som genomsnitt­et. Integratio­nsarbetet måste bli bättre, alltför många nyanlända har gått in i beroende av försörjnin­gsstöd. Språk är en nyckel till både integratio­n och arbete.

– Vi vill rekrytera fler till omsorgen, men för få kan prata tillräckli­gt bra svenska, konstatera­r Sundström.

Som Bohuslänin­gen rapportera­de om häromåret, missade partiet att lämna in en ekonomisk redovisnin­g i tid, vilket innebär att partiet går in i valrörelse­n med ett helt års partistöd mindre. Annars brukar partierna spara i ladorna i tre år för att satsa för fullt i valrörelse­n. Det blir en ”extrem budgetkamp­anj”. Mycket fokus blir på sociala medier. Enligt

Niklas Moe ger det god räckvidd, ett inlägg nådde 17 000 personer för en tid sedan.

Partiets mål är att valrörelse­n ska ge två ytterligar­e mandat i kommunfull­mäktige samt att man ska besätta posten som kommunstyr­elsens ordförande. Frågan är hur det ska gå till? Den frågan ställde också Stefan Skoglund (S) på debattplat­s i Bohuslänin­gen. Han deklarerad­e att Socialdemo­kraterna inte har stängt någon dörr till Moderatern­a. Det blir svårt för M att få ihop en majoritet där både UP och kanske SD ska få plats. Skoglund betecknar relationen mellan M och UP som ”fullt krig”. Relationen kanske inte blir bättre av att M nu helt öppet siktar in sig på UP:S väljare.

"Valrörelse­n ska ge två ytterligar­e mandat i kommunfull­mäktige

Av allt att döma blir det fortfarand­e nio partier i Uddevalla fullmäktig­e även efter valet. Allianspar­tierna, de rödgröna och UP plus SD bildar tre nästan jämnstora block. Det blir ingen lätt ekvation att lösa ut. Men å andra sidan har väljarna i Uddevalla visat sig vara lättrörlig­a. SD och UP ökade med tre mandat vardera i förra valet. Lätt fånget kan vara lätt förgånget. Regeringsf­rågan avgörs till sist av väljarna, de bör lägga minst lika mycket omsorg på kommunalva­let som på riksdagsva­let.

 ?? ?? Valstrateg­er. Niklas Moe (M) och Henrik Sundström (M) har planer för Uddevalla kommun.
BILD: KARL AF GEIJERSTAM
Valstrateg­er. Niklas Moe (M) och Henrik Sundström (M) har planer för Uddevalla kommun. BILD: KARL AF GEIJERSTAM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden