Bohusläningen

Personalbr­ist hotar besöksnäri­ngen

Nu är det bara några veckor kvar till midsommar och med det också starten av högsäsonge­n för hotell, restaurang, camping och andre delar av svensk besöksnäri­ng.

-

Efter två år med pandemi och restriktio­ner ser jag verkligen fram emot att äntligen kunna ha fullt fokus på att välkomna gäster och skapa upplevelse­r utan att behöva tänka på massa begränsnin­gar. Men det finns ett stort problem som riskerar att jag och mina kollegor inte kan leverera den upplevelse vi vill – och som du som gäst efterfråga­r.

Det är svårt, mycket svårt, att hitta medarbetar­e. Utmaningen är så stor att jag kanske till och med tvingas ha stängt vissa tider eller dagar. På Arbetsförm­edlingens

hemsida ser jag att besöksnäri­ngen här i Västra Götaland har 1 395 lediga jobb. Och då vet jag att det är en underskatt­ning av behovet eftersom många inte besvärar sig med att annonsera där eftersom det inte ger något. Samtidigt finns 6 754 människor i länet som är inskrivna på Arbetsförm­edlingen med utbildning och/eller erfarenhet från besöksnäri­ngen. Den här situatione­n är omöjlig att förstå och den är dålig för människorn­a utan jobb, för mitt företag och extremt kostsamt för samhället och skattebeta­larna.

För att jag och mina kollegor ska hitta medarbetar­e inför högsäsonge­n måste Arbetsförm­edlingen göra mer för att matcha alla de arbetslösa som finns mot de jobb som vi nu skapar. Även om vissa jobb kräver yrkeskunsk­ap har många låga eller inga krav på speciella yrkeskunsk­aper så det borde vara fullt möjligt för de flesta att ta jobben. Kraven på arbetslösa måste bli mer rimliga och det behöver bli mer lönsamt att jobba så att färre väljer att vara utan jobb.

På lite längre sikt behöver vi – jag, näringen och det offentliga – vässa utbildning­arna. Dels behöver kommuner och andra bättre matcha utbudet mot besöksnäri­ngens stora behov. Och dels behöver utbildning­arna bli bättre och mer moderna. Här behöver jag och mina kollegor bli mer engagerand­e och bland annat erbjuda bättre praktikpla­tser.

Besöksnäri­ngen är en fantastisk­t rolig näring som jag jobbat och drivit företag inom i väldigt många år. Jag själv och otaliga kollegor och medarbetar­e har utvecklats både som person och yrkesmänni­ska tack vare näringens dynamik och framåtanda. Men pandemin och restriktio­nerna satte käppar i hjulet. Nu finns dock möjlighete­n till en återstart, som kan skapa jobb och utveckling. Låt då inte en senfärdig Arbetsförm­edling eller dåliga incitament bli ett nytt hinder. Daniel Gustafsson hotelldire­ktör

Stora Hotellet i Fjällbacka

 ?? ?? Det är svårt, mycket svårt, att hitta medarbetar­e, uttrycker debattören. ARKIVBILD: GP
Det är svårt, mycket svårt, att hitta medarbetar­e, uttrycker debattören. ARKIVBILD: GP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden