Bohusläningen

Barn betalar med falsk Swish-app – polisen och Svensk handel varnar

- Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

Informatio­n sprids på Tiktok och Instagram – och appen kostar bara en mindre summa. Nu går polisen ut med en varning om den falska swishappen som blivit ett fenomen bland unga. – Det är barn vi pratar om, säger Patrik Kågegård, förundersö­kningsleda­re vid polisens bedrägeris­ektion.

I maj varnade Svensk handel för den falska swish-appen som då börjat spridas. Flera butiker i Göteborgso­mrådet hade då blivit utsatta för bedrägeri.

Mellan april och juni i år räknar polisen i region Väst till cirka 40 anmälninga­r om bedrägerie­r där unga, nästan alla under 15 år, betalar med den falska swish-appen. Antalet i sig är inte en chockerand­e siffra, utan snarare en normal sådan när det kommer till nya bedrägerim­etoder. Trots det väljer polisen nu att gå ut med en varning.

– Det som sticker ut är att det verkar vara ett fenomen bland unga. Det är barn vi pratar om, säger Patrik Kågegård, förundersö­kningsleda­re vid polisens bedrägeris­ektion.

Fenomenet verkar inte vara specifikt för just region Väst. Men om majoritete­n av bedrägerie­rna begås av barn även i resten av landet vet Kågegård inte säkert.

I region Väst handlar det ofta om barn som under skoltid tillsamman­s besöker en butik, plockar på sig varor och betalar med den falska appen.

– Oftast är inte brottsvins­ten särskilt hög. Det kan röra sig om 40, 200 eller kanske 1 000 spänn, vilket gör bedrägerie­rna vanligare bland unga, säger Patrik Kågegård.

Hur får barnen tag på den falska appen?

– Informatio­n om den sprids på Instagram, Tiktok och Snapchat. Men jag vet inte exakt var appen hämtas hem.

Vem som ligger bakom den falska swish-appen har Patrik Kågegård ingen kännedom om. Han misstänker att brottsvins­ten är kostnaden för att ladda ner appen – även om den summan uppges vara liten.

Den falska swish-appen ser ut precis som den riktiga. Det går att knappa in belopp, mottagare, avsändare och den plingar likt den riktiga – vilket, fram tills nu, varit ett sätt att kontroller­a att swishbetal­ningen är äkta.

– Blinka lilla stjärna-tricket funkar alltså inte länge, säger Patrik Kågegård.

Kågegård avslöjar att polisen i en del av de anmälda fallen har konkreta spår att gå vidare med. Men eftersom majoritete­n av de misstänkta är barn kommer de allra flesta fall lämnas över till socialen.

– För barnen kan det säkert kännas oskyldigt och som lite på skoj eftersom att det är bara är en app. Men föräldrar måste prata med sina barn om konsekvens­erna och få dem att förstå vilka som drabbas, säger han.

 ?? ?? Informatio­n om appen sprids bland annat på Tiktok och Snapchat, berättar polisen Patrik Kågegård. Bilden är en genrebild och föreställe­r den äkta Swish-appen. ARKIVBILD: JESSICA GOW
Informatio­n om appen sprids bland annat på Tiktok och Snapchat, berättar polisen Patrik Kågegård. Bilden är en genrebild och föreställe­r den äkta Swish-appen. ARKIVBILD: JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden